- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Најмлађи афрички лидер: Русија не воли ропство, не меша се у унутрашње ствари других држава

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаПредседник прелазног периода Буркине Фасо Ибрахим Траоре
Председник прелазног периода Буркине Фасо Ибрахим Траоре  - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
Пратите нас
Ексклузивно
Гашење француских медија у Буркини Фасо повезано је са њиховим покушајима да манипулишу становништвом земље и субверзивном пропагандом, док Запад води политику двоструких стандарда у погледу рада медија, изјавио је у ексклузивном интервјуу за Спутњик председник прелазног периода Буркина Фасо Ибрахим Траоре.
„Ми смо у рату и нећемо толерисати када медији покушавају да трују наше становништво и манипулишу њиме, спроводе субверзивну пропаганду“, рекао је Траоре.
Шеф прелазне владе истакао је да је затварање низа француских медија у националном интересу земље. Осим тога, Траоре је оптужио Запад да користи политику двоструких стандарда у односу на медије у контексту гашења радио-станице Спутњик и телевизијског канала РТ у неколико земаља.
„Свуда постоје двоструки аршини... Они су такође угасили медије. Зар ми немамо исто право? Сви ​​смо људи, имамо иста права. Не разумем зашто имају право да то поричу“, рекао је он.
Траоре је прецизирао да ће због ситуације у земљи бити заустављен рад свих медија који „теже да се супротставе народу и подстичу рат“.

БРИКС заинтересован за инвестиције у Буркину Фасо

Траоре је приметио да су земље БРИКС-а заинтересоване за улагање у Буркину Фасо.
„Да, они (земље БРИКС-а) су дошли код нас, ми смо се сложили и добродошли су. Све док су они инвеститори који желе да улажу у одређене области... Има много инвеститора који су заиста заинтересовани у Буркини Фасо. Рад иде преко БРИКС-а и томе се само може радовати“, објаснио је он.
Лидер Буркине Фасо поздравио је и финансијску сарадњу и могућност давања кредита.
„Ради се о развоју наше земље, стварном преображају Буркине Фасо да би јој се заправо дало другачије лице“, рекао је Траоре.
Осим тога, председник прелазног периода земље објавио је о перспективама за сарадњу у области здравства.

Једнаки за размену

Што се тиче његових утисака о Русији, Траоре је посебно ценио „поштовање“ које је тамо осећао.
„Африканци данас генерално не могу да схвате недостатак поштовања појединих држава према нашим земљама“, приметио је он. Али у Русији „постоји поштовање, постоји обзир. У ствари, постоји једнак реципроцитет“.
Он је додао да је током деколонизације Русија „играла важну улогу у Африци“.
„Русија је и даље држава која је антиимперијалистичка, која не воли ропство, доминацију, не меша се у унутрашње ствари држава… И Русија подржава колико год може. Ми смо у сукобу, ми желимо оружје. Док год могу, они дају“, констатовао је он.

Бесплатно руско жито

Русија је у јулу одбила да продужи прехрамбени споразум, након што је неколико месеци указивала на неправилности у раду.
Како је тада рекао председник Русије Владимир Путин, земље са ниским приходима добиле су само три одсто житарица које се шаљу по овом аранжману.
Говорећи на самиту Русија-Африка, Путин је рекао да је његова земља спремна да бесплатно испоручи жито у Буркину Фасо, Зимбабве, Сомалију, Централноафричку Републику, Мали и Еритреју у обиму од 25 до 50 хиљада тона.
Траоре је подсетио да ова испорука житарица за његову земљу није прва.
„Доста пре ове објаве, у случају Буркине, руски председник је већ послао житарице и мислим да би требало да буду на путу“, закључио је Траоре.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала