- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Нови летњи проблем у Немачкој: Економска криза препунила базене, а онда су се појавили „миритељи“

© Фото : Unsplash/Elena RabkinaБазен
Базен - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
Пратите нас
Овогодишње лето у главном граду Немачке није нимало досадно. Прво је 20. јула стотинак полицајаца по граду ловило одбеглог лава, али после неуспеле потраге закључили су да се можда радило о дивљој свињи!
Када се та криза завршила, могли су да се врате решавању другог великог проблема, а то је питање треба ли полиција да патролира градским базенима како би спречила туче, пише „Економист“.
Полицијске патроле на базенима подржавају и челник немачке опозиционе Хришћанско-демократска уније (ЦДУ), као и министар унутрашњих послова из редова социјалдемократа. Али идеји се противи синдикат полиције.
Како кажу, полицајци нису обучени да буду спасиоци на купалиштима, а у Немачкој, која је светски првак када су у питању разне лиценце за послове, да бисте постали спасилац треба да прођете три године обуке. Уместо тога, предлажу да се током највећег шпица долазак на базен омогући само породицама с децом.
Туче на базенима нису никаква новост, али учесталост и степен насиља у последње време су порасли. Последњих неколико седмица Ерик Вос из Немачког друштва за купалишну културу забележио је 20 туча или напада на отвореним базенима којих у Немачкој има око 2.800.
Поједини нереди су проузроковани културолошким разликама и размирицама међу групама имиграната, док су други - заостатак од фрустрација које је изазвала пандемија, наводи „Економист“.
Нови узрок насиља је и то што је инфлација многима онемогућила одлазак на путовања током годишњих одмора.
„Постали смо много себичнији и имамо много дебљу кожу него раније“, каже Петер Харцајм, шеф немачких спасилаца.
Па шта да се онда ради? Харцајм предлаже бољи видео-надзор и чуваре као и да се сви купачи пре уласка на базен пријаве са личном картом (што је однедавно постало обавезно у Берлину). Такође, он сматра да злочини почињени на базенима треба брже да се кажњавају. (ЦДУ жели да прекршиоце закона доведе пред судију истог дана, али Харцајм сматра да је то немогуће извести).
Поједини базени су довели добровољне миритеље. У Штутгарту ти медијатори носе плаве мајице на којима пише „поштујте прописе“, а у Берлину им на мајицама пише „Cool am Pool“ (у слободном преводу „Будите кул/опуштени на базену“).
У причу се укључила и политичка партија АфД која за све криви имигранте. Сензационалистички медији такође доливају уље на ватру. До јесени ће се ужарена препирка вероватно смирити, али за сада је атмосфера око купалишта прилично напета, пренео је Јутарњи лист.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала