- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија у СБ УН: Кијев користи тактику „живог штита“ по угледу на терористе

© Sputnik / Елена Иванова / Уђи у базу фотографијаЕксплозија на Кримском мосту
Експлозија на Кримском мосту - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
Пратите нас
Од почетка руске специјалне војне операције Украјина је проширила спектар терористичких метода и преузела је тактику живог штита од ДАЕШ-а* (терористичка организација забрањена у Русији), рекао је заменик сталног представника Русије у УН Дмитриј Пољански.
Он се осврнуо на први терористички напад Украјине на Кримски мост.
„Важно је узети у обзир да је мост одавно искључиво цивилни објекат. Преко њега се одвија путнички и теретни друмски и железнички саобраћај са полуострвом. Одавно нема потребе да се користи за превоз војног терета и то одлично знају и у Кијеву и на Западу“, рекао је дипломата на седници СБ УН о терористичким акцијама Кијева.
Како је додао, оно што је занимљиво јесте да је приликом првог терористичког напада на Кримски мост Кијев поново „позајмио“ тактику од ДАЕШ-а * (терористичка организација забрањена у Русији).
„Возач камиона, у којем је био експлозив, искоришћен је као бомбаш самоубица, а да тога није био ни свестан. Међу погинулима и повређенима поново су били само цивили“, истакао је Пољански.
По његовим речима, било би наивно очекивати да ће западне земље које подржавају Украјину „осудити терористичке нападе својих сателита“.
Истовремено је поручио да Секретаријат УН мора дати објективну оцену терористичких методама Украјине које чине све даљим изгледе за мирно решење сукоба.
Подсећамо, 17. јула ноћу кијевски режим је извео напад на Кримски мост помоћу два беспилотна пловила. Том приликом су погинуле две особе, брачни пар, а повређена је њихова малолетна ћерка.
То је други напад у мање од годину дана. У октобру 2022. на Кримском мосту је експлодирао камион, услед чега се запалило седам цистерна с горивом. Дошло је до делимичног урушавања две аутомобиске траке на мосту. Руски председник Владимир Путин рекао је тада да су извршиоци и наручиоци овог инцидента специјалне службе Украјине.
Секретар Савета безбедности Русије Николај Патрушев - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
РУСИЈА
Патрушев: Кијев осећа сведозвољеност захваљујући западној војној помоћи
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала