- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.

Вашингтон ће учествовати у преговорима о Украјини у Саудијској Арабији

© Sputnik / Mikhail Turgiev / Уђи у базу фотографијаБела кућа у Вашингтону
Бела кућа у Вашингтону - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
Пратите нас
Вашингтон подржава одржавање мултилатералних преговора у Саудијској Арабији о Украјини, а у њима намеравају да учествују и представници САД, рекао је портпарол Стејт департмента Метју Милер.
„Наравно, подржавамо тај самит. Што се тиче тога да ли ће представници америчке власти учествовати, могу да потврдим да хоће“, рекао је Милер, коментаришући састанак на високом нивоу који ће, како се претпоставља, бити одржан у саудијској Џеди.
Међутим, он није желео да прецизира које земље ће учествовати на предстојећем форуму.
Милер је такође саопштио да ће САД и Украјина ове недеље почети преговоре о безбедносним гаранцијама Вашингтона за Кијев.
„Не бих желео да коментаришем исход преговора који тек почињу. Али како је рекао председник Џозеф Бајден, други лидери Г7 и ЕУ, као и лидери 12 земаља које су се придружиле нашој изјави, посвећени смо дугорочним обавезама према Украјини у области одбране и помоћи Украјини у изградњи инфраструктуре која ће у дугорочној перспективи моћи да обузда Русију“, рекао је портпарол Стејт департмента.
Он је прецизирао да ће детаљи тих договора бити разјашњени на предстојећем догађају.
По речима Милера, разговори ће се одвијати у виртуелном формату. Са америчке стране преговарачку делегацију ће предводити заменик помоћника америчког државног секретара за европска и евроазијска питања.
Раније је лист „Вол стрит џурнал“ саопштио да Саудијска Арабија намерава да у августу у Џеди одржи мировне преговоре о Украјини на које ће позвати представнике до 30 земаља, али не и Русије. Међу онима које су Украјина и Саудијска Арабија позвале на самит су Индонезија, Египат, Мексико, Чиле и Замбија. Учешће су потврдиле и Велика Британија, Јужна Африка, Пољска и Европска унија.
О ситуацији у Украјини недавно је за Спутњик говорио проф. др Бранимир Несторовић у емисији „Од четвртка до четвртка“.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
Специјална операција у Украјини
Кремљ: Пратићемо шта је циљ састанка о Украјини у Саудијској Арабији
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала