- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Вране праве хаос у градовима, а онда се појавило решење - амерички јастреб

CC0 / Jesse van Vliet/Ансплеш / Врана
Врана - Sputnik Србија, 1920, 31.07.2023
Пратите нас
Немачки град Келингсхусен, који се налази под најездом врана, одлучио је да им коначно стане на крај, сматрајући „увоз“ птица грабљивица добрим решењем.
Буркхард, амерички пустињски мишар, у Немачкој је далеко од своје куће, али где год да се нађе помно ће да мотри околину.
Познат као Харисов јастреб, ова моћна птица осматра вране и њихова гнезда у крошњама, али као „професионална“ птица грабљивица прилично се досађује.

Вране под присмотром

У Келингсхусену је на задатку да прати популацију врана које задају главобољу властима у бројним немачким градовима, јер осим што стварају несношљиву буку, тло испод њихових гнезда загађују изметом.
Буркхард припада соколару Херберту Богеру који од почетка године своје птице доводи у овај миран градић на реци Ејдер три пута недељно како би отерале црне вране. Пошто су вране паметне, Богер стиже у различито време током дана како се не би на њега навикле.
„То је као када вас неко изненади у вашој спаваћој соби. Сигурно вам се то не свиђа“, рекао је Богер.

Око 200 гнезда врана у граду

У граду је око 200 гнезда врана, а измет који остављају и бука коју стварају ремети мир оближњег дома пензионера и школе. Богер своје птице грабљивице редовно води и у град Вилстер и аеродром у Хамбургу који се боре са истим проблемом.
Године 2021. је у држави Шлезвинг Холштајн избројано 28.000 расплодних парова врана. Привлаче их травната подручја у плавним равницама и мочварама јер им омогућавају редовно снабдевање храном, пренео је „Индекс“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала