- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Бајатовић: Гаса има довољно, поскупљење неће бити веће од 10 одсто

© Sputnik / Лола ЂорђевићДушан Бајатовић
Душан Бајатовић  - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Пратите нас
Србија има довољне количине гаса за наредни период, а ако дође до још једног поскупљења тог енергента ове године, оно сигурно неће бити веће од 10 одсто, изјавио је данас генерални директор Јавног предузећа Србијагас Душан Бајатовић.
Он је гостујући на тв Прва казао да Србија за сада има више од пола потребне количине гаса за грејну сезону и нагласио да је наша земља по том питању безбедна.
"Предузели смо све кораке како би обезбедили довољно гаса. Када имате више избора, односно кад повећате број оних који могу да вам продају гас и када добро стојите финансијски, ви сте смањили ризике да останете без тог енергента", казао је Бајатовић.
Он је подсетио да Србија има дугорочни уговор потписан по нафтној формули, а који је по најнижој могућој цени која се може замислити и њега су договорили председници Србије и Русије, Александар Вучић и Владимир Путин.
"Ако рачунамо да је у просечним условима потребно око 1,6 милијарди кубика гаса за грејну сезону, ми смо већ обезбедили и имамо у резерви око 50 одсто гаса у магацину ", казао је Бајатовић.
Он је додао да је његова процена да ће Србија до 2030. године бити на нивоу годишње потрошње гаса од 4,7 милијарди метара кубних, а до 2035. на нивоу од 7,2 милијарди кубних метара, док је сада та потрошња негде око три милијарди.
На питање да ли ће гас да поскупи, Бајатовић је казао да је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић недавно најавила да су преузете обавезе за поскупљење гаса.
"Ми пратимо цене и поскупљења ће бити у складу са оним што се дешава на тржишту. Поскупљење сигурно неће бити веће од 10 одсто", казао је директор Србијагаса.
Према његовим речима, 1,4 милијарди евра је у претходном периоду коштало то што је домаћинствима, болницама, школама дат гас за грејање..
"Није све паре дала држава, него се и Србијагас задужио", казао је он и додао да је све транспарентно и да се до последње паре зна за колико је држава у ком периоду дала новца, а то је потврдио и Међународни монетарни фонд.
Бајатовић је казао да сви трошкови не смеју да се преливају на државу и Србијагас и да потрошачи морају нешто да плате.
"Суштина реформе енергетских предузећа је у томе да она буду на нивоу најбољих енергетских компанија у свету, али онда и плате морају да буду на нивоу колике су у тим предузећима. Реформа треба да буде једна јака корпоративизација ЈП", казао је Бајатовић и нагласио да од менаџмента треба да се траже резултати и да треба да буде "мањи уплив политике".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала