- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Прошло је време јефтиног новца: Шта нас чека | Енергија Спутњика

CC0 / / Кредит
Кредит - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Пратите нас
Прошло је време јефтиног новца. Ако икако можете, уздржите се од узимања кредита, поручио је ових дана професор Београдске банкарске академије Хасан Хани процењујући да се приближавамо горњој граници повећања референтних каматних стопа.
У преводу, то значи повећање рате за кредите, а то је оно што грађане, као и привреднике, највише плаши.
Нелки аналитичари већ указују на то да грађани не подижу, ако баш не морају, стамбене кредите. Неки процењују да би то могло довести до појефтињења станова али, најава да су Руси уместо да изнајмљују почели да купују станове цене ових некретнина су опет почеле да „бујају“.
Стручњаци објашњавају да на ситуацију код нас утиче глобална економска криза, инфлација… потези Европске централане банке, која следи политку америчке централне банке… Једна од дијагноза је да је, како Ханић рече, „привреда прегрејана, да треба да се хлади а најбољи лек за то је повећање референтне каматне стопе, односно цене новца“.
Камате су већ почеле да расту, људи указују да су им рате за кредите, поготово оне за стамбене кредите већ значајно порасли. И, не зна се докле ће ићи.
Уз то, за јесен се најављује поскупљење банкарских услуга. Наиме, 1. септембра истиче рок од годину дана за примену умањених накнада за платне услуге – што је Народна банка Србије договорила са банкарима. Постоји, наравно, и могућност да се овај „џентлеменски договор“ продужи.
Грађани, који су, чини се, подлегли потрошачкој грозници јефтиних кредита сада су постали значајно опрезнији.
Скуп новац, међутим, много више плаши привреднике. Питање је како ће то све утицати на инвестиције, развој производних процеса….
На потезу су креатори монатеране економске политике, који треба да нађу праву меру која ће обезбедити да, и поред кризе имамо економски раст.
О томе шта нас чека, како да се грађани и привредници понашају сад кад је прошло време јефтиног новца, колико ће оваква ситуација потрајати и како је превазићи у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са финансијским консултантом Владимиром Васићем, .

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Прошло је време јефтиног новца: Шта нас чека | Енергија Спутњика
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала