- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

ЕУ евакуише своје грађане из Нигера, а Русија дипломате из Судана

© AP Photo / Marwan AliСукоби у Судану
Сукоби у Судану - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Пратите нас
Европска унија је одлучила да евакуише своје грађане са територије Нигера због војног удара који се догодио у тој земљи, изјавио је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ. У међувремену, Русија евакуише дипломате из Судана.
„Такође смо донели одлуку о репатријацији европских имиграната и у процесу смо спровођења ове операције“, написао је он у свом блогу на сајту спољнополитичке службе ЕУ.
Шеф дипломатије ЕУ је рекао да Европска унија подржава ЕКОВАС и Афричку унију у обнављању уставног поретка у Нигеру и да никада неће признати власт, формирану војним пучом.

Евакуација из Судана

Део руских дипломата који су пребачени из главног града Судана - Картума у луку Порт Судан, евакуисани су, наводи се на сајту Министарства спољних послова.

„Због високих безбедносних ризика, у контексту сукоба у Судану који су у току, из града Порт Судан је евакуисан део запослених у руској амбасади, раније изведених из Картума, као и руске држављане и чланове породица који су се пријавили за помоћ у повратку у домовину“, наводи се у саопштењу.

Прошлог петка је Министарство спољних послова објавило да пребацује руску амбасаду из Картума у ​​Порт Судан због сукоба који су у току у главном граду земље.
Од 15. априла у Судану се воде борбе између снага за брзо реаговање и регуларне војске. Супротстављене стране размењују опречне изјаве о успесима у борбама и контроли над објектима, воде прави информациони рат у медијима и на друштвеним мрежама. Према подацима Високог комесара УН за људска права, најмање 958 цивила је убијено, а 4.700 рањено од 15. априла до 12. јуна.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала