- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

И то се десило: Пјесма Београдског синдиката у срце такла Милове саборце /фото/

© Фото : Уступљено Бобану НововићуНаступ Београдског синдиката у Никшићу.
Наступ Београдског синдиката у Никшићу. - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Пратите нас
Два одлична концерта Београдског синдиката, у Никшићу и Беранама, када су љубитељи њихових пјесама у граду под Требјесом напунили трг, а у граду на обали Лима главну улицу, узбуркала су јавност у Црној Гори.
Реаговали су представници три партије, ДПС, СДП и Либералне партије, управо из странака које су, док су биле на власти, забрањивале да београдски бенд уђе у Црну Гору.
Уредник портала „Српска 24“ Иван Милошевић каже за Спутњик да из остатка пораженог ДПС-а чега се год дотакну распале причу о великосрпству, национализму и осталим српским работама.
„По њима Срби не би смјели ни да кажу да су Срби, јер и то некога иритира, а посебно ДПС. Оно што су саопштили о гостовању БС у Беранама спада у класичну замјену теза и идеолошке ултракомунистичке флоскуле!“.

ДПС на српске тробојке хватају трнци

„ДПС би као некадашње познате идеолошке комисије жељели и да данас одређују шта може да се пјева! Само о Црној Гори, Дукљи, Туђемилу, небу изнад Црне Горе, облацима изнад Сутомора и таласима код Будве. Све мимо тога припада арсеналу српског шовинизма и угрожавања тобожњег грађанског мира!”, поручује Милошевић.
© Фото : Уступљено Бобану НововићуНаступ Београдског синдиката у Никшићу
Наступ Београдског синдиката у Никшићу - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Наступ Београдског синдиката у Никшићу
Наш саговорник истиче да када се у Тузима и Улцињу вију албанске заставе и гостују албански умјетници и шире шаке у облику орловских крила, ДПС-у то не смета. Међутим, када Срби развију тробојке и запјевају о Косову, ДПС-овцима се диже коса на глави, подухватају их трнци испод ножног палца и само што не закукају и затраже страну војну интервенцију.
„У Беранама и Никшићу, гдје живи већина Срба, ДПС очекује да се од српских пјесама и српских амблема, грбова и застава не види ништа, да се све затамни и да у град крај Лима, и под Требјесом долазе само њихови естрадни пулени из земље и региона. Да се у Беранама или Никшићу запјева нека Томпсонова пјесма, ДПС би је оћутао. Сматрати да једна група (БС), пјесме о Косову и тробојке, ремете међунационални склад може само једна извитоперена неокомунистичка тоталитарна странка чији је вођа и добар дио чланства одрастао уз пјесме о шумама и горама и заклетви Брозу! Успут је ДПС намлатио милионе, ових дана видимо од чега, али ништа за то, главно је да Срби ћуте, забију главу у пијесак и праве се као да нијесу одавде! А они да раде оно што најбоље знају. Е, па мало морген”, поручује Милошевић.

„Сјутра ће им засметати капела на Ловћену“

Наш саговорник указује да су ДПС-у, СДП-у и Либералима засметали Београдски синдикат, тробојке, Косово, сјутра ће капела на Ловћену, прекосјутра Цетињски манастир, потом Октоих, Мартинићка и остале битке и све тако по реду и све тамо гдје је неко поменуо да је Србин и да је гинуо за српство.
„Јесте да реаговање беранског ДПС-а ништа у суштини не значи, нити кога је брига за то, али ваља одговорити ДПС-у, рећи им у лице да у Црној Гори има Срба и да сви остали, па и ДПС, морају да то прихвате и да не чупају косу што ће овдје и даље гостовати БС или нека друга српска група и што ће се пјевати о Косову и вијорити српске тробојке. То вам је, несрећни ДПС-овци, између осталог и једно од лица Црне Горе! И док се оно буде поштовало као и остало, опстаће ова земља и њени грађани”, поручује Милошевић.
Члан Српског савјета Баћко Милачић за Спутњик иронично коментарише реакције политичких партија којима смета наступ БС у Беранама и Никшићу.
„Знамо да су се тридесетогошњи окупатори власти у Црној Гори борили за интеграције, радничка права. Далеко се казало, познало нам се..... Зачудило ме што се из ДПС, СДП и Либерала буне због гостовања Београдског синдиката! Можда им је засметало име, јер нијесу у њиховом реону”, реторички се пита Милачић.
Хип-хоп састав Београдски синдикат наступио је у Беранама у оквиру Тхундер феста, а из тамошње општине су њихов наступ оцијенили као спектакуларан.
Са друге стране, берански одбор Демократске партије социјалиста (ДПС) саопштио је да је током наступа сервиран „националистички и екстремистички перформанс“.
Из локалног одбора Социјалдемократа (СД) такође су саопштили да су, умјесто квалитетне музике, били „свједоци промоције шовинистичког једноумља“.
Предсједник Либералне партије Ватрослав Белан казао је да је Црна Гора од 2020. године „непрекидни концерт Београдског синдиката“.
„Регионално познати продуцент је све врхунски испланирао и уз асистенцију иностраних консултантских кућа нашао добре локалне партнере који му пружају темељни outsourcing. Сви смо купили карте, већина са одушевљењем. Ми, мањина, слушамо, не пјевамо, не плешемо, критикујемо и текстове пјесама и укупну продукцију, али пијемо своју лимунаду“, написао је Белан на Твитеру.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала