- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Кнежевић: "За будућност Црне Горе" да добије седам ресора и мјесто предсједника Скупштине

© Sputnik / Бобан НововићМилан Кнежевић
Милан Кнежевић - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Пратите нас
Челник ДНП-а Милан Кнежевић рекао је да та странка и савез "За будућност Црне Горе" (ЗБЦГ) желе да виде владу у Црној Гори од некадашње тридесетоавгустовске већине и да њену основу треба да чине ПЕС, ЗБЦГ, Демократска Црна Гора и странке мањинских странака.
Казао је да би најстабилнија влада била она коју подржава 49 посланика. Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић завршио је консултације са представницима Демократске народне партије (ДНП) о избору мандатара за састав нове владе. Састанку су присуствовали предсједник ДНП-а Милан Кнежевић и његов страначки колега Предраг Булатовић. јхј
Кнежевић је рекао да нова влада треба да буде посвећена економским реформама и борби против организованог криминала и корупције. Он је поновио да ЗБЦГ треба да добије мјесто предсједника парламента.
На питање да прокоментарише наводе ПЕС-а да им је "жао што дио коалиције ЗБЦГ мисли као ДПС" по питању подршке Милојку Спајићу да буде мандатар, Кнежевић је казао да нема специјалан коментар.
"Ми смо дали пун допринос овим преговорима, посебно у дијелу који се односи на принцип број седам а тиче се тога да ће се расподјела функција, ресора, ићи у складу са демократским стандардима, а то је да ће се уважавати број освојених гласова. Али изгледа да принцип број седам не важи само за коалицију ЗБЦГ. Још смо спремни на одређене уступке, али нијесмо спремни на било каква понижења или девалвацију изборне воље грађана. Подсјетићу да смо у 42. влади чинили 67 одсто скупштинске већине, па смо подржали владу Здравка Кривокапића, без иједног министра у тој влади. Ми смо казали Спајићу да желимо да будемо дио те владе од тридесетоавгустовске већине, сматрамо да ПЕС треба да предложи мандатара али да правила која важе за друге треба да важе и за ЗБЦГ. Мислим да је то поштено, и да нигдје нећете у Европи наћи да други који су по снази у већини треба да буду третирани као посљедњи по процентима", казао је Кнежевић.
Он је рекао да је ПЕС написао десет принципа које је прослиједио свим актерима преговора о формирању владе, а у седмом се наводи да ће се расподјела функција и ресора обавити сходно броју освојених гласова и мандата.
"Ако примијенимо то, мјесто премијера припада ПЕС-у а мјесто предсједника парламента савезу ЗБЦГ. И не видим шта је ту спорно ако знамо да је наша коалиција освојила дупло више мандата него колеге из Демократске Црне Горе. Не можемо прихватити да други буде први", рекао је Кнежевић.
Он је навео да ако би се примијенили ови принципи и стандарди, ЗБЦГ би требало да добије седам ресора у новој влади.
"И то је нешто што је чињеница. Али ЗБЦГ је спремна да направи одређен уступке али не желимо да нам неко девалвира гласове и да гласови оних који су нас подржали вриједе мање него неки други", рекао је Кнежевић.
Он наводи да Спајић има велику одговорност пред јавношћу и грађанима, који прижељкују демонтажу некадашњег режима ДПС-а. Казао је да Спајић треба да опет активира разговоре.
"Ако се употријеби демократска процедура, логика је да мјесто предсједника парламента припада коалицији ЗБЦГ. И волио бих да ме би ко демантује и саопшти да је то другачије негдје у Европи. Спајић има опцију да добије мањинску подршку ДПС-а или неког другог субјекта, ми смо му саопштили да нијесмо спремни на било какву мањинску подршку, или ћемо бити дио владе и преузети одговорност или ћемо бити опозиција", рекао је Кнежевић.
Он је потврдио да су ових дана постојали неформални контакти са Спајићем.
"Он има велику одговорност унутар свог субјекта, да ли има подршку свих 24 посланика за владу која не би била одраз августовске већине - ми смо му то саопштили. Такође, уважавамо чињеницу да Спајић и Бечић, уз претпоставку да имају подршку 24 посланика, имају 31 и недостаје им десет до минималне парламентарне већине. Ми сматрамо да већина треба да броји 49 посланика, али свако преузима одговорност за потезе које у наредном периоду повлачи", наводи Кнежевић. јктуи

ПЕС: Цијенимо подршку Демократа и Бошњачке странке

Након консултација предсједника Црне Горе Јакова Милатовића и изјава учесника овог демократског процеса, желимо да искажемо захвалност Демократама и БС-у, који су у овој фази изразили принципијелан демократски став да мандатар за састав нове Владе буде са листе и партије која је побједник ванредних парламентарних избора, поручено је из Покрета Европа сад.
Кажу да иако још увијек преговори нијесу окончани нити знају каква ће бити композиција нове Владе, јако их "охрабрује да постоје субјекти који не оспоравају улогу побједника избора у уставној обавези да састави нову владу".
"Став ДПС-а има политички мотив, јер им није у интересу да Спајић буде предсједник Владе. Иако легитиман, штета што једна чланица коалиције ЗБЦГ-а има исто мишљење, чиме оспоравају могућност Спајићу да и формално постане мандатар. Поготово, ако узмемо у обзир да преговори о новој влади тек тада имају значај, а не искључују ни ту коалицију да буде дио нове извршне власти", пише у саопштењу.
Међутим, истичу да су увјерено да ће се након консултација показати оно што је очигледно, а то је да ПЕС има већину за састав нове европске 44. Владе.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала