- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Пољска оптужила Белорусију за инцидент и појачава одбрану на граници

© Фото : Telegram / Министерство обороны Республики БеларусьВертолет Ми-8 на учениях в Беларуси
Вертолет Ми-8 на учениях в Беларуси - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Пратите нас
Министар одбране Пољске наложио је да се повећа број војника на граници са Белорусијом због тога што су белоруски хеликоптери наводно нарушили ваздушни простор Пољске, саопштило је Министарство националне одбране те земље
„Министар одбране наложио је да се повећа број војника на граници, да се издвоје додатне снаге и средства, укључујући борбене хеликоптере“, наводи се у саопштењу.
Истиче се да је белоруска страна раније обавестила пољску страну о одржавању војних вежби.
„Граница је нарушена у подручју Бјаловеже на веома малој висини, што отежава радарима да то идентификују“, наводи се у саопштењу.
Такође се наводи да је о инциденту обавештен НАТО.

Отправник послова Белорусије позван на разговор

Због наводног инцидента у Министарство спољних послова Пољске одмах је позван отправник послова Белорусије.
Пољска страна је изразила „одлучан протест“ и позвала је позвала белоруску страну да „одмах и детаљно пружи објашњење поводом инцидента“.
„Пољска страна је истакла да се инцидент сматра још једним елементом ескалације напетости на пољско-белоруској граници. Пољска очекује од Белорусије да се уздржи од таквих акција“, поручило је пољско Министарство спољних послова.
Раније је радио „Зет“ саопштио да је појава белоруских хеликоптера на пољско-белоруској граници забринула становнике источне Пољске. Како је прецизирано, белоруска страна је унапред упозорила пољске граничаре на планирану ваздушну патролу. Притом, како се наводи, команда пољске војске саопштила је да ваздушни простор земље није нарушен, те да се на одређеној висини лета на неким местима може чинити да се хеликоптери налазе веома близу пољске границе. Такође, радио „Зет“ јавља да је Белорусија приликом патролирања користила јуришни хеликоптер Ми-24 у пратњи хеликоптера Ми-8.
Пољска војска - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2023
РУСИЈА
Пољска формира борбену јединицу између Русије и Белорусије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала