- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Спречен још један војни пуч у Африци

© AFP 2023 / GEORGES GOBET Војска, Сијера Леоне
Војска, Сијера Леоне - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Пратите нас
Полиција Сијера Леонеа ухапсила је високе војне официре за које се сумња да су планирали "напад на државне институције" у земљи у којој су пре око месец дана одржани контроверзни избори.
У саопштењу полиције се наводи да су осумњичени, међу којима су били и војна лица, планирали да искористе наизглед мирне протесте од 7. до 10. августа као покриће за напад.
Лист "Сијера Леоне Телеграф" напомиње да, говорећи на конференцији за новинаре, представници полиције нису открили број ухапшених и њихова имена.
Према писању листа, хапшења нису била изненађење за посматраче који пишу да је пораст несугласица између владе и војних команданата који су забринути због политичке кризе изазване, наводним, фалсификовањем резултата избора. Као што је наведено, председник Џулијус Био није отишао на самит ЕЦОВАС-а у нигеријској Абуџи прошле недеље због напете ситуације у земљи.
На општим изборима у Сијера Леонеу 24. јуна, Био је, као актуелни председник, победио са преко 56 одсто гласова, уз излазност од преко 80 одсто бирача.

О ситуацији у Африци погледајте нашу емисију:

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала