- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Торнадо у Италији и Словенији: Суперћелијска олуја поново кренула са Алпа ка истоку /видео, фото/

© Фото : PixabayТорнадо
Торнадо - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Пратите нас
Нова суперћелијска олуја погодила је данас Италију, након чега се обрушила на Словенију, услед чега се у обе земље формирао торнадо.
У Италији се торнадо развио код туристичког града Јесоло, који се налази у регији Венето, на око 20 километара од Венеције, преносе медији.
Како преносе италијански метеоролози, олуја мањих размера напредовала је у суперћелијску током које се створио мезоциклон, тачније структура која се приликом ротације може претворити у торнадо, пренео је Инметео.
Торнадо се формирао дуж обале између Јесола и Кавалина, док екипе на терену преносе да тренутно нема повређених као ни материјалне штете.
„Видели смо га из даљине, на срећу није направио штету“, написала је жена која је објавила снимак торнада, преносе медији.
Италију је први пут ове године, 21. јула, погодио торнадо. Снажно невреме са екстремним појавама попут вихора и лоптица града, већих од тениских, пречника и до 7-8 центиметара, тада је захватио северни део Ломбардије и Венето.

Торнадо у Илирској Бистрици

Мањи торнадо је забележен и у словеначкој Илирској Бистрици, а локални медији наводе да је реч о најслабијој Ф0/Ф1 категорији са брзинама ветра од око 100 километара на час.
Вртлог се створио у насељеном месту, па је могуће да су штете и веће, наводи се на страници Neurje.si.
Из словеначке Агенције за животну средину навели су да ће се олуја смирити током ноћи.
Град је пао у Шмарју код Јелшаха, док се у Бледу дрво срушило на воз, али није било повређених, преноси РТВ Словенија.
Агенција за животну средину Словеније наводи да се очекује да хладно време са Алпа пређе на Словенију у току вечери и у среду, и донесе јаче налете ветра, а на појединим местима велике кишне падавине и град.
„Зато смо издали наранџасти метео-аларм на подручју целе земље. Ипак, ово невреме биће краткотрајно и смириће се у току ноћи“, поручила је метеоролог Вероника Хладник Закотник.

Могуће поплаве на граници Словеније и Хрватске

У хрватским градовима Бјеловар и Загреб вечерас је пала јака киша, пропраћена ветром и грмљавином.
Хрватски Државни хидрометеоролошки завод (ДХМЗ) упозорио је да су уз границу са Словенијом могуће бујичне поплаве, као и да ће најјачи удари ветра износити више од 65 километара на час.
„Будите спремни на јача грмљавинска невремена која могу да проузрокују велику штету“, наводе из ДХМЗ-а и додају да су могућа оштећења на имовини и дрвећу, пренео је Танјуг.
Муње на небу - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
ДРУШТВО
РХМЗ: У току вечери на северу Војводине киша и пљускови с грмљавином
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала