- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Врста рибе чија се глава не једе, стари Римљани су добро знали како делује

CC0 / Unsplash/Marino Linic / Риба Sarpa salpa
Риба Sarpa salpa - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
Пратите нас
Мала и наизглед безопасна златнопругаста рибица која живи у целом Средоземљу и на источној обали Африке а плива близу површине и на дубини од 70 метара, садржи у себи различите супстанце са халуциногеним дејством.
Називана на различите начине, Сарпа салпа (Sarpa salpa) или Салема, али и „риба из снова“, има историју дугу хиљаду година: чак су је и стари Римљани користили као дрогу током церемонија. Ипак, наука о њој за сада зна веома мало.
Мора се, међутим, рећи да је управо глава те рибе та која изазива стања као и дроге, док једење остатка њеног тела није повезано ни са једном контраиндикацијом.
Она ипак није једина „халуциногена“ риба. Група индијских истраживача покушала једа процени стање такозваних психотропних врста риба, истичући како су оне различите и прилично уобичајене у тропским водама.
Међутим, многе рибе саме по себи нису халуциногене, али постају такве у људској исхрани јер се оне хране алгама које имају таква својства. То је пре свега изражено код тропских врста.
Када је Сарпа салпа у питању, треба бити обазрив. Могуће је да једе посидонију океанику (posidonia oceanica) и да јој управо она даје психотропна својства, пише „Нови лист“.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала