- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Падобранци показали на фронту зашто су елита руске војске

© Sputnik / Кристина Кормилицына / Уђи у базу фотографијаПрипадници Ваздушно-десантних снага Русије
Припадници Ваздушно-десантних снага Русије - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2023
Пратите нас
Командант Ваздушно-десантних снага Русије генерал-пуковник Михаил Теплински честитао је припадницима овог рода војске њихов празник. По његовим речима, специјална војна операција је показала да се Ваздушно-десантне снаге не зову случајно елитом руске војске.
"Поносан сам што припадам Ваздушно-десантним снагама", рекао је генерал.
Он је навео кључне операције у којима су учествовали падобранци током специјалне војне операције. Он је подсетио на јединствену операцију - десанта на Гостомељ код Кијева, када су падобранци држали аеродром пет дана, док главне снаге нису стигле.
Посебно је истакао допринос падобранаца у држању мостобрана Николајев-Кривој Рог, који је брањен неколико месеци под притиском надмоћнијих непријатељских снага. Оружане снаге Украјине су у том подручју изгубиле 30.000 војника.
У јесен 2022. године, у правцу Харкова, 100 падобранаца се „спустило скоро у обруч“, чиме су дали могућност руским јединицама да се прегрупишу.
Данас се падобранци успешно боре на запорошком правцу.
Током специјалне војне операције, више од 5.000 војника и официра који су били рањени, вратили су се на фронт након опоравка. Више од 3.500 лакше рањених углавном је одбило да напусти линију фронта.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала