Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Приштина режира хуманитарну катастрофу за косовске Србе – Запад окренуо главу и ћути

© Sputnik / Теодор АнастасијевићНесташица лекова на северу Косова и Метохије
Несташица лекова на северу Косова и Метохије - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2023
Пратите нас
Константна кршења свих норми и споразума од стране Приштине, у одсуству било каквих притисака међународних представника на Косову и Метохији, из дана у дан доводе Србе на Космету у борбу за голи живот. Због одлука Куртијеве власти, Срби све теже долазе и до – лекова.
Поред српских производа на које је спуштена рампа, још раније је почела „хајка“ на медикаменте који долазе из централне Србије на КиМ.
Тако су тзв. цариници Косова започели бирократске игре и „проверу“ лекова који из Србије долазе пацијентима на Космет.
Пре њиховог лова на лекове донета је „црна листа“ којом је Приштина спречила увоз српских лекова. Лекови који се производе у Србији стављени су на листу лекова који се не могу дистрибуирати и продавати на Косову.
Сада су грађани по ко зна који пут пред новом хуманитарном катастрофом.
Лекова за хроничне болеснике нема, па су и овде принуђени да траже заменске лекове који се најчешће допремају из Северне Македоније и Словеније.
Највеће проблеме има КБЦ у Косовској Митровици где је све мање залиха за основна лечења грађана.
Заменик директора КБЦ Драгиша Миловић рекао је да ситуација алармантна и апеловао на међународну заједницу да утиче да се одлука о забрани стави ван снаге.
„Ситуација је алармантна и забрињавајућа. Троше се последње залихе најосновнијих медицинских средстава. Највише због одлука Приштине трпе пацијенти. То нису само Срби. Код нас се у КБЦ лече и Албанци, Бошњаци, Роми и ово је удар на сваког од нас“, рекао је Миловић.
Грађани се довијају на разне начине како би обезбедили неопходну терапију.
„Ко зна колико година уназад не можемо подићи лекове на рецепт. Молимо рођаке или суграђане који иду за централну Србију да нам тамо узму преписану терапију, ако се не снађемо, онда купујемо приватно. Шта да радимо, морамо да се снађемо када је здравље у питању“, каже нам професорица у пензији која нам показује преписан рецепт и лек који је морала да купи у приватној апотеци.
Највише их чуди што нико не узима у обзир њихове проблеме.
„Србија када крене да нам помаже, странци одмах кажу да се не мешају, а када кажемо да лекова нема они се праве глуви и пуштају Албанцима да раде шта хоће. И своје Албанце угрожавају. Па они се више лече код нас на северу него доле на југу. Тамо нема болница у којој је бесплатан преглед и ти људи се у болничким ходницима жале, али не смеју јавно да кажу од њихових доле са југа“, рекла нам је она.
Косовска Митровица - Sputnik Србија, 1920, 01.08.2023
СРБИЈА
Прети хуманитарна катастрофа: Због забране Приштине залихе лекова у Косовској Митровици на измаку
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала