- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Доста претварања ─ Пољска претендује на територије западне Украјине

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2023
Пратите нас
Тема претендовања Пољске на територије западне Украјине већ постаје мејнстрим у пољском друштву, изјавила је портпарол руског Министарства иностраних послова Марија Захарова.

„Последњих година, тема како та историјска правда мора најзад да се оконча, а они (Пољска) то виде, наравно, у контексту западне Украјине, већ постаје мејнстрим. О томе не говоре изоловане маргиналне личности, нити се о томе прича на неким затвореним и тајним састанцима од значаја. Ово већ постаје мејнстрим“, оценила је Захарова за Спутњик.

Према њеним речима, појављују се књиге, конференције, говори, постепено се инкорпорирају одговарајући симболи – маркице, новчићи са одређеним носталгичним сећањима на територије западне Украјине у саставу Пољске.

„То ствара одређене јавне контуре, тако да већ више нема смисла да се претварамо да ово нико не разуме“, додала је она.

Раније је директор руске Спољнообавештајне службе Сергеј Наришкин на седници Савета безбедности упозорио руског председника Владимира Путина да се Пољска у вези са ситуацијом око Украјине спрема да успостави контролу над западном Украјином, тако што ће тамо распоредити своју војску.
Путин је оценио да пољски лидери, судећи по свему, рачунају да под 'штитом' Северноатлантске алијансе оформе коалицију како би се умешали у украјински сукоб и 'откинули што већи комад колача' да би повратили, како они сматрају, своје историјске територије – данашњу западну Украјину.
Пољска војска - Sputnik Србија, 1920, 24.07.2023
РУСИЈА
Пољска формира борбену јединицу између Русије и Белорусије
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала