- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Како ће изгледати смрт Сунца: Објављене слике последње фазе живота звезде /видео, фото/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Adam Block/Steward Observatory/University of Arizona / Звезда Бетелгез на ноћном небу
Звезда Бетелгез на ноћном небу - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
Пратите нас
Слике снимљене телескопом ''Џејмс Веб'' показују последње фазе живота звезде, такозваног "белог патуљка", удаљене од Земље око 2.600 светлосних година.
На сликама које је објавио међународни тим астронома види се структура кружног облика са рупом у средини, названа прстенолика небула.
Небула је израз који се користи за звезду која у тренуцима смрти избацује свој материјал у свемир, када производи прстенове живописних боја, мехуре који се шире и пуцају, као и облаке и прашину.
Како преноси Гардијан, слична судбина чека и Сунце за неколико милијарди година.
Објављене фотографије приказују не само структуру небуле, већ и унутрашњи регион око њеног централног белог патуљка, звезде огромне густине, која је отприлике величине планете.
''Очекује се да звезде попут Сунца окончају своје животе у фази белих патуљака, тако што ће одбацити своје спољашње омотаче, које затим формирају прелепе планетарне небуле које су осветљене зрачењем њихових врелих централних звезда, односно белих патуљака'', рекао је професор емеритус физике и астрономије на Лондонском Универзитету и вођа астрономског тима Мајкл Барлоу.
Шарене траке у небули стварају хемијски елементи који емитују светлост на различитим таласним дужинама.
Анализом слика, астрономи се надају да ће сазнати више о сложеним процесима који стварају структуре небула и животним циклусима звезда и елементима које бацају у свемир.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала