- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Кијев би да придобије земље са дугогодишњим везама са Русијом, као што су Индија и Бразил

© Sputnik / СтрингерТрг независности у Кијеву
Трг независности у Кијеву - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
Пратите нас
Кијев покушава да придобије на своју страну државе које имају дугогодишње везе са Русијом и то пре свега Индију, Индонезију, Кенију, Уједињене Арапске Емирате, Јужну Африку и Бразил, пише британски „Фајненшел тајмс“.
Како се наводи, представници кабинета украјинског председника Владимира Зеленског и Министарства спољних послова Украјине састали су се у јулу у Пољској са експертима земаља у развоју како би дошли до најбољих идеја о томе како унапредити сарадњу са Африком, Азијом и Латинском Америком.
„На тој конференцији главни циљ су биле Индија, Индонезија, Кенија, Уједињени Арапски Емирати, Мексико, Јужна Африка и Бразил“, наводи се у чланку.
Главна тема била је јачање напора за унапређење дипломатске сарадње и комуникационе стратегије Украјине у земљама изван евроатлантског региона. Како се констатује, ти напори су претрпели значајну штету због одсуства поузданих механизама координације и опипљивих циљева.
Лист наводи да Индија наставља да заузима неутралну позицију, а напори Кијева наишли су на скептицизам у неким афричким државама.
„Многе афричке државе сматрају да то није њихов рат и да не треба да се мешају“, рекао је високо позиционирани украјински дипломата у Африци.
Један од учесника конференције у Варшави сугерисао је Кијеву да се међународне резолуције раздвоје на два дела како би земље у развоју могле да гласају за осуду Русије али да не буду потписници казнених мера против Москве.
„Украјинци нису могли да схвате зашто нисмо против Русије. Али ми нисмо као источна Европа и ми не дефинишемо своје бивствовање кроз противљење Русији“, рекао је за „ФТ“ један од учесника конференције.
Самит Русија - Африка - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
РУСИЈА
Зашто Русија фасцинира Африку: Једини бели човек који није доносио зло, убијање, пљачку… /видео/
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала