- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

„У питању је судбина милиона људи“: Лавров објаснио зашто је опасна „формула Зеленског“

© МИД РФ / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
Пратите нас
Русија цени све напоре за постизање праведног и одрживог мира у Украјини, поручио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„У вези са многобројним иницијативама за решавање украјинске кризе потврђујемо да ценимо све напоре у циљу постизања праведног и одрживог мира“, рекао је Лавров за спољнополитички часопис „Међународни живот“.

Руски министар је истакао да се ни у једном сукобу не може доћи до мира уколико нема поштовања права националних мањина, за шта посебно нема алтернативе у Украјини где је руски језик увек био матерњи за већину становништва.

„Нико ни у Вашингтону, ни у Лондону, Паризу, Бриселу ни реч није рекао поводом јасног и више пута изнетог става кијевског режима: 'Узећемо Крим, Донбас и друге наше земље и уништити тамо све руско' “, навео је Лавров.

Лавров је истакао да сви којима се Запад додворава да прихвате „формулу Зеленског“ треба да схвате да је у питању судбина милиона Руса, које Кијев обећава да ће уништити.
Према његовим речима, „Англосаксонци и њихови савезници стали су у одбрану нациста у Кијеву, прећуткујући па чак и оправдавајући њихова дејства, којима се крше људска права и права националних мањина“.
Дипломата је поручио да би Запад требало да пита Зеленског да представи „формулу“ тога како Кијев види положај Руса и других националних мањина у земљи.
Он је, такође, рекао да су афричке државе на недавно одржаном самиту „Русија-Африка“ у Санкт Петербургу показале интересовање да разумеју природу кризе у Украјини и перспективе за излазак из ње.
Московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
Специјална операција у Украјини
Русија је покушала да спречи рат у Украјини
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала