- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Лидери Западне Африке направили план за војну интервенцију у Нигеру

© AFP 2023 / BOUREIMA HAMAНигерски војници
Нигерски војници - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
Пратите нас
Економска заједница држава западне Африке (ЕКОВАС) развила је план за потенцијалну војну интервенцију у Нигеру који укључује распоред и време распоређивања снага, преноси Ројтерс, позивајући се на комесара ЕКОВАС-а за политичка питања, мир и безбедност Абдел-Фатауа Мусу.

„Војни лидери Западне Африке развили су план за могућу војну интервенцију у Нигеру у случају да се вође државног преврата не повуку. Међутим, ЕКОВАС неће открили учесницима преврата када ће и где извести напад – одлуке ће донети лидери држава“, саопштио је Муса.

Комесар је такође додао да ЕКОВАС жели да се ситуација у Нигеру реши посредством дипломатије, те да даје побуњеницима могућност да поправе оно што су урадили.
Побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварање граница, увођење полицијског часа, суспензију устава и забрану политичког деловања партија. Они су 28. јула саопштили да је на место шефа државе дошао генерал Абдураман Тијани. Током пуча он је предводио председничку гарду чије су јединице притвориле и настављају да држе Базума. У Базумовом кабинету прво су тврдили да војска није подржала побуњенике, али је касније команда Оружаних снага изјавила о својој солидарности са њима.
Полиција у Гани - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2023
СВЕТ
Афрички савез: Војна интервенција у Нигеру - последња опција, ултиматум остаје на снази
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала