- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Песков: Мешање снага ван региона неће поправити ситуацију у Нигеру

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПортпарол Кремља Дмитриј Песков
Портпарол Кремља Дмитриј Песков - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
Пратите нас
Тешко да интервенција земаља које не припадају региону, укључујући Сједињене Америчке Државе, може да допринесе побољшању ситуације у Нигеру, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.
„Мало је вероватно да мешање неких снага ван региона може да ову ситуацију измени на боље“, оценио је портпарол.
Песков је истакао да Русија прати ситуацију у Нигеру, да је забринута и да се залаже за што скорији повратак ситуације у уставне оквире.
Председник Нигера Мохамед Базум кога су свргнули побуњеници у тој земљи, у чланку који је објављен у издању „Вашингтон пост“ апеловао је на САД и међународну заједницу да помогну у успостављању уставног поретка у земљи.
Побуњеници у Нигеру су 26. јула објавили да смењују Мухамеда Базума са места председника земље, затварање граница, увођење полицијског часа, суспензију устава и забрану политичког деловања партија. Они су 28. јула саопштили да је на место шефа државе дошао генерал Абдураман Тијани. Током пуча он је предводио председничку гарду чије су јединице притвориле и настављају да држе Базума. У Базумовом кабинету прво су тврдили да војска није подржала побуњенике, али је касније команда Оружаних снага изјавила о својој солидарности са њима.
Шта Русија може да понуди Африци и зашто „црни континент“ постаје све значајнији актер у глобалној политици послушајте у емисији „Свет са Спутњиком“ у којој говоре професор ФПН др Часлав Копривица и новинар, некадашњи дописник српских медија из Африке, Драган Милосављевић.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала