- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Русија испоручила Кини корпус нуклеарног реактора за енергетски блок бр. 7 Тјанванске нуклеарке

© Фото : АО "Атомстройэкспорт"Нуклеарна електрана
Нуклеарна електрана - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
Пратите нас
Русија је на градилиште нуклеарне електране у Тjaнвану (Кина) испоручила корпус реактора и другу опрему за енергетски блок бр. 7, саопштено је Спутњику из компаније „Атомстројекспорт“.
Потпредседник АД „Атомстројекспорт“ за пројекте у Кини Алексеј Баник изјавио је да се након достављања корпуса реактора ВВЕР-1200, чија је тежина 334, 2 тоне, а дужина 12 метара, као и целе опреме, спроводи обавезна процедура – улазна контрола. Након позитивног закључка и руске и кинеске стране, отпочиње припрема за монтажу опреме у згради реактора.
Према уговорним обавезама, енергетски блок бр. 7 требало би да почне да производи прве киловате енергије 2026. године.
Паралелно са пројектом Тјанванске нуклеарне електране, у Кини се реализује и други пројекат атомске електране према руском нацрту – нуклеарка „Сјујдапу“.
Крајем јула, тамо је на блоку бр. 3 монтирана купола на згради реактора. Већ на јесен, руска страна очекује да се достави и корпус реактора.
Церемонија слања огромног корпуса нуклеарног реактора и комплета парних генератора за тај пројекат спроведена је у Вологодонску у производном делу фабрике „Атоммаш“ прошлог месеца.
Генерални директор холдинга „Атоменергомаш“ Игор Котов истакао је током церемоније слања опреме да ће 2024. бити послата потребна опрема и за следећа два енергетска блока нуклеарки „Тајнван“ и „Сјујдапу“.
„Производња опреме за четири енергетска блока у Кини, један је од кључних пројеката развоја стратешког партнерства Русије и Кине у енергетској области, који се налази под личном контролом генералног директора државне корпорације „Росатом“ Алексеја Лихачова“, нагласио је Котов.
На Тјанванској нуклеарки раде четири енергетска блока, изграђена по руском пројекту. Тренутно се граде још два енергетска блока према руском нацрту са са реакторима ВВЕР-1200 (серија реактора са водом под притиском).
Нуклеарна електрана „Сјујдапу“ налази се у провинцији Љаонинг у Кини. Енергетски блокови бр. 3 и 4 граде се према руском пројекту и одговарају свим актуелним захтевима ИАЕА у области безбедности. Пројектовање и изградњу објекта врши државна корпорација „Росатом“. Свечана церемонија почетка изградње нових енергетских блокова нуклеарке „Сјујдапу“ одржана је у мају 2021. године.
Церемонији су присуствовали и руски и кинески председник Владимир Путин и Си Ђинпинг.
Нуклеарни реактор  - Sputnik Србија, 1920, 11.06.2023
Медији: Русија и Кина светски лидери у изградњи и пројектовању нуклеарних реактора
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала