- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Вучић: За нас америчке санкције према званичницима Српске не постоје /видео/

© Tanjug / FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJAУ Административном центру Владе Републике Српске одржан је састанак највиших званичника Српске и Србије
У Административном центру Владе Републике Српске одржан је састанак највиших званичника Српске и Србије - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
Пратите нас
Председник Србије Александар Вучић рекао је да санкције које су САД увеле званичницима Републике Српске сматра непримереним и незаслуженим. За нас те санкције не постоје и нећемо их примењивати, истакао је он након Савета за сарадњу Србије и Републике Српске и потписивања Споразума о изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама.
"Санкције руководству РС сматрамо непримереним и незаслуженим и у складу са тим, без обзира што смо ми мала земља и мали народ, посебно у поређењу са тако великом силом као што су САД, ми немамо избора и, у складу са тим, Република Србија односиће се према санкционисаним особама као да санкције не постоје. За нас санкције не постоје, нећемо их примењивати и ни на који начин се нећемо сагласити са онима који су те санкције против припадника нашег народа уводили", поручио је Вучић.
Додао је да је то за нас једина могућа одлука, правична, часна и тешка одлука због које ће Република Србија трпети последице, не директне, али индиректне без сумње.
"Ми немамо избора и не можемо да оставимо свој народ на цедилу, нећемо да постављамо блокаде на Дрини, као што су неки постављали блокаде на Дрини и забрањивали особама из РС да долазе у Србију. Код нас су све особе које су под америчким санкцијама добродошле, никакав проблем у Србији нећете имати и ми ћемо са вама наставити да сарађујемо, посебно имајући у виду да смо уверени да те санкције никоме неће донети добро, а нанеће штету нашем поверењу према тако великим силама које такве мере доносе искључиво према припадницима српског народа", закључио је Вучић.
Председник је у име целе делегације Србије захвалио руководству Српске на, како је рекао, срдачном и посебном дочеку, а посебно председнику Републике Српске Милораду Додику.

"Србија у потпуности поштује Повељу УН и не бира да ли јој она одговара или не у поједним случајевима. Поштујемо принципе међународног права и у складу са тим Србија је поштовала, поштује и поштоваће све норме Дејтонског мировног споразума из којег је проистекао и Устав БиХ као темељ БиХ саздане од два ентитета и три конститутивна народа", нагласио је Вучић.

Истакао је да је Србија поштовала и да ће поштовати територијални интегритет БиХ, али и интегритет два ентитета унутар БиХ и сваки договор три конститутивна народа и два ентитета.
"Сматрамо да је веома важно и очекујемо од БиХ да, на исти начин као што ми поштујемо територијални интегритет те земље, та држава поштује територијални интегритет Србије у складу са међународним правом и резолуцијама проистеклим из Повеље УН, што није био случај приликом гласања у Савету Европе, па бисмо замолили пријатеље у БиХ да убудуће покажу поштовање према територијалном интегритету Србије, на исти начин као што и ми показујемо према територијалном интегрету БиХ", поручио је Вучић.
Имамо веома добру и плодоносну сарадњу и са БиХ и са Српском, додао је Вучић.

САД хоће да извргну Дејтон

Ових дана можемо чути интензивно оспоравање права на састанке и договоре око важних питања између Србије и Републике Српске, а то долази од оних који би својатали БиХ до мере да се за све питају, а седе у Сарајеву, и покушавају да држе лекције не само о историји, него и о будућности, скрнавећи притом међународно право и Дејтонски споразум, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик.
Како напомиње, они који су сами себе прогласили одговорним да тумаче Дејтон то не примећују, и зато су се одлучили да према Српској иду са ригорозним мерама.
"То је била једна од тема, ригорозне санкције које нису лаке, а које долазе из једне од највећих земаља света, оне која у континуитету на овим просторима води антисрпску политику, до мере да и данас задржава негативан став према Српској и Србији, а почела је још са распадом бивше Југославије пре тога, учествовала у бомбардовању Српске и Србије", рекао је Додик.
Како напомиње, та иста сила покушава да извргне Дејтонски споразум, а САД нису једини гарант, нити тумач споразума, али покушавају по налозима из Сарајева да Српску и Србију стално доводе у негативну страну.
"Оно што видимо је и оспоравање да обележимо сећање на настрадале у 'Олуји'", рекао је Додик, напоменувши да су на Петровачкој цести Срби страдали и током Другог светског рата, а да за злочине током "Олује" нико није одговарао.
У Административном центру Владе Републике Српске одржан је састанак највиших званичника Српске и Србије. После састанка потписан је Меморандум о сарадњи на реализацији пројекта изградње два меморијална центра посвећена Јасеновачким жртвама Градина и Београд.
Састанку су присуствовали председници Републике Српске и Србије Милорад Додик и Александар Вучић, српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, председници народних скупштина Српске и Србије Ненад Стевандић и Владимир Орлић.
У Меморандуму је изражена опредељеност да у циљу сећања и неговања културе на жртве усташког геноцида (под окриљем нацистичке НДХ), чији врхунац представља систем концентрационих логора Јасеновац, буду изграђена два меморијална центра и то: у Доњој Градини, као месту страдања на којем су вршене егзекуције, мучења и злостављања и у Београду, као главном граду Републике Србије.
Потписници Меморандума се обавезују да ће обезбедити услове да се центри изграде у складу са највишим стандардима и да буду достојни сећања на жртве Јасеновца
Такође, потписници меморандума су сагласни да ће споменик у Доњој Градини и споменик у Београду бити истог изгледа.
У Бањалуци је одржана седница Савета за сарадњу Републике Српске и Србије.
Претходно су председници Републике Српске Милорад Додик и Србије Александар Вучић свечано дочекани у Административном центру Владе Републике Српске.
РЕГИОН
Вучић и Додик поручили: Не терајте нас да заборавимо децу убијену само због српског имена
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала