- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Случај „Јадран“ - Абазовић одговорио Хрватима: Располажемо својом имовином како мислимо да треба

CC0 / Javno vlasništvo / Брод Јадран
Брод Јадран - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
Пратите нас
Брод "Јадран" има шири контекст и не треба правити дневну политику од тога. Ја сам за одржива рјешења, али Хрвати морају да знају да Црна Гора располаже својом имовином на начин на који мисли да треба, поручио је премијер Дритан Абазовић.
"Ту смо да разговарамо и чујемо све аргументе, али прослава 90 година брода је нешто што је у нашој надлежности и према томе се треба на тај начин опходити", казао је Абазовић.
Истакао је да не жели да упућује критике и "ватрене стрелице" према хрватској страни.
"Уколико можемо на један достојанствен, пријатељски, компшијски и братски начин да изналазимо рјешења, ту смо. До тада, Министарство одбране и остала министарства ће имовином располагати на начин на који мисле да је најпримјереније", рекао је Абазовић.
Хрватска је јуче упутила протестну ноту Црној Гори због обиљежавања деведесет година школског брода "Јадран".
"Својатање туђе имовине противно је уобичајеним узусима, међународном праву и европским вриједностима за које се Црна Гора опредијелила", пише у саопштењу хрватског министарства.
Службени Загреб је позвао Подгорицу да приоритетно приступи билатералном рјешавању судбине тог брода, "симбола вишестољетне хрватске поморске традиције" и да до тада избјегава једностране активности.
Коментаришући то што је Хрватска предала амандаман на извјештај Европске уније (ЕУ) о Црној Гори у вези са границом између двије државе, Абазовић је рекао да се нада да ће то питање превазићи.
"Тренутно оно што је на снази функционише, вјерујем да у добром духу можемо пронаћи коначна рјешења. То нијесу брзоплета и једноставна рјешења", рекао је Абазовић.
Вјерује, додао је, да је Хрватска благонаклона у вези са учлањењенем Црне Горе у ЕУ.
На питање о бившем директору Управе полиције Зорану Брђанину, премијер је рекао:
"Донијели смо ново рјешење и испоштовали одлуку суда да у року од 30 дана донесемо рјешење. Ако неко мисли да су права опет повријеђена, има и даље процесе. Исто важи и за Владу и ми ћемо се институционално борити."
Мислим да је сада ситуација уравнотежена, закључио је Абазовић.
Брод Јадран - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
РЕГИОН
„Својатање туђе имовине“: Хрватска упутила протестну ноту Црној Гори - Вратите „Јадран“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала