- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Селектор Делфина за Спутњик: Остао је горак укус – али нисмо далеко од светског врха

© Фото : Ватерполо савез СрбијеУрош Стевановић
Урош Стевановић - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
Пратите нас
Ватерполо репрезентација Србије завршила је Светско првенство на четвртом месту што је велики успех када се узме у обзир да је на шампионат отишло и седам дебитаната. Међутим, селектор Урош Стевановић од екипе зна да може да очекује и више, а какви су утисци по повратку из Јапана открио је за Спутњик.
У српском спорту није реткост да чујемо да је само медаља успех, такав менталитет гаји и Урош Стевановић, селектор ватерполо репрезентације Србије, који је поносан на Делфине, али му је и даље „горак укус“ у устима после пораза од Грчке у полуфиналу и потом од Шпаније у борби за треће место.
„Не бих рекао да је направљен велики успех, ушли смо међу 4 најбоље репрезентације и на крају остали без медаље тако да је успех ипак горког укуса. Прошло је јако мало времена да би се све слегло, сигурно да су нам утакмице са Грчком и Шпанијом још у мислима тако да за детаљну, дубљу анализу биће потребно још времена“, рекао је Стевановић на почетку разговора за Спутњик.
Највећи део златне генерације српског ватерполо завршио је репрезентативну каријеру, а на Светско првенство у Јапан кренуо је подмлађени тим са седам дебитаната, док је најискуснији играч Бранислав Митровић био на голу.
Селектор Стевановић имао је тежак задатак пред собом, поготово због тога што је на Светско првенство отишао после мандата који траје тек девет месеци јер је улогу селектора преузео од Дејана Савића у октобру 2022. године.
Као што су се млади ватерполисти спремали у млађим категоријама за то да једног дана уђу у први тим Делфина, тако се и Стевановић спремао да постане селектор Делфина кроз младе категорије.

„За велика такмичења ови момци се спремају од млађих категорија, већина њих су европски или светски јуниорски шампиони, нису ово новитети за њих него циљ којим теже од најмлађих дана, сигурно да нисмо имали искуство као остале репрезентације што се највише видело у самој завршници такмичења али су и болни порази саставни део сазревања и њих као појединаца као и целе репрезентације“, објаснио је Стевановић.

Колико год су Делфини желели медаљу, свестан је и селектор да морају да сматрају за успех и то четврто место које им је показало да могу да парирају репрезентацијама у самом врху.

„Највећи успех овог такмичења је што смо схватили да нисмо далеко од светског врха у овом тренутку и да ако наставимо путем којим смо кренули бити и медаља којим тежимо. Далеко смо од свог максимума, али сам сигуран да ће следећа такмичења као и прошло много значити на сазревању и да ћемо бити најбољи када је најпотребније“, истакао је Стевановић.

Прихватио је место селектора у тешком тренутку, када је требало створити нову екипу, а наставити са добрим резултатима, али за Стевановића није било лепшег изазова.
„Једноставно нисам могао да бирам тренутак, свестан сам тежине ситуације али то је сан и врхунац посла и поред свега нема ничег већег и лепшег за тренера у Србији“, рекао је селектор Делфина.
Иако је Србија такмичење завршила без медаље, она је остала главна амбиција Делфина и то је нешто што их разликује од других тимова.

„Имамо историју и традицију којом не могу да се похвали многи у ватерполо свету, одрастали смо и васпитавани тако да је само златна медаља сврха свих искушења, патњи, успеха, радости, труда, рада и то је оно што је изградило наш, другачији карактер и што нас гура ка циљу“, истакао је Стевановић.

Наредни циљ српским ватерполистима је пласман на Олимпијске игре, а селектор истиче да је пре репрезентацијом много посла.
„Много је посла пред нама, на свим сегментима рада, индивидуално и екипно, времена немамо али морамо сваки тренинг, утакмицу да искористимо за напредак“, закључио је Урош Стевановић.
Визу за Олимпијске игре у Паризу Делфини могу да обезбеде на два начина. Најпре од трећег до 16. јануара наредне године када се игра Европско првенство. То ће бити тежи пут јер ће у Париз само шампион Европе, али нова шанса је Светско првенство које је на програму од другог до 18. фебруара, а ту ће четири екипе моћи да се пласирају на Олимпијске игре.
Мађарски ватерполисти - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2023
СПОРТ
Од ивице амбиса до светске титуле!
Бранислав Митровић, Србија, ватерполо - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2023
СПОРТ
„Играли смо за медаљу – није мала ствар“
Шпанија - Србија, ватерполо, за треће место - Sputnik Србија, 1920, 29.07.2023
СПОРТ
Делфини без медаље на Светском првенству – Шпанија преко Србије до бронзе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала