- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Узбуна највишег нивоа: Велике бујичне поплаве погодиле Словенију, једна особа погинула /видео/

© Фото : Скриншот/ТвитерСловенија поплаве
Словенија поплаве - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
Пратите нас
Велике бујичне поплаве погодиле су запад, север и делове централне Словеније, а државна метеоролошка служба издала је црвено упозорење за тај део земље. Једна особа је погинула у поплавама у Камнику на северу Словеније, јавили су медији.
Портал Камник.инфо објавио је да вода однела старијег мештанина на подручју насеља Бистричице.
Полиција је јутрос саопштила да је испред једне куће на подручју Камника примећено тело мештанина, али да не може да не може да изађе на лице места због поплава.
Обилна киша изазвала је велике поплаве у западној, северној и деловима централне Словеније, док је Агенција за животну средину (АРСО) подигла узбуну на највиши ниво јер се очекује још падавина и поплава.
Подаци АРСО показују да је у деловима северне, северозападне и централне Словеније пало више од 100 милиметара кише у року од 24 сата, што је у просечна месечна количина падавина.
Према прогнози, очекује се да ће киша наставити да пада и у суботу, и за те делове земље издато је црвено упозорење јер су се реке у појединим деловима већ излиле.
У Коменди, северно од Љубљане, проглашено је ванредно стање због поплава, а људи су замољени да не напуштају домове у Камнику, где су сви вртићи затворени јер су сви путеви блокирани, пренела је агенција СТА.
Људи су морали да буду евакуисани из неколико делова земље, укључујући долину Личнице у општини Медводе северозападно од Љубљане.
Пљускови су изазвали и поплаве и клизишта у северозападној Горењској области.
Најгора ситуација је у области Шкофје Локе, у долинама Селца и Пољана које су одсечене од света због поплављених путева.
На ширем подручју Шкофје Локе поплављени су стамбени, пословни и други објекти, а клизишта угрожавају куће и путеве.
Клизиште у Требији оштетило је ватрогасно возило, а у Ћирју је поплављено више од 100 објеката, међу којима и неколико предузећа, док је већина путева непроходна.
Поплаве и клизишта блокирали су и неколико путева у западном граду Идрији, где се људи позивају да не напуштају домове, осим када је то неопходно.
Управа за цивилну заштиту и помоћ у катастрофама забележила је више од 1.000 инцидената у вези са временским неприликама у року од 12 сати широм Словеније, са око 170 распоређених ватрогасних јединица.
Ватрогасци су током целе ноћи испумпавали воду из поплављених објеката, спасавали поплављена возила, уклањали рушевине испод мостова и обезбеђивали клизишта.
Људи су евакуисани из најмање три кампа.
Поплављене су куће и блокирани су путеви и у другим деловима Словеније, укључујући Толминску и Корушку област.
Најјаче падавине забележене су од четвртка у 16 сати до јутрос у четири сата на метеоролошким станицама Пасја Раван северозападно од Љубљане са 182,7 милиметара по метру квадратном и Вогел и Рудно Поље у Алпима са више од 170 милиметара.
На љубљанском аеродрому забележено је више од 150 милиметара кише.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала