- Sputnik Србија, 1920
СПОРТ
Вести и анализе са најзанимљивијих и најбитнијих спортских догађаја широм Србије и целог света.

Форма је пролазна, класа је вечна

© AP Photo / Alberto PezzaliСтефанос Циципас и Доминик Тим
Стефанос Циципас и Доминик Тим - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2023
Пратите нас
Доминик Тим, аустријски тенисер, није успео да освоји титулу на турниру у Кицбилу јер је у финалу поражен од Аргентинца Себастијана Баеза резултатом 6:3, 6:1. Међутим Тим је коначно победио самог себе јер је после три дуге године поново играо финале једног АТП турнира.
Када је 2015. године Доминик Тим освојио три АТП титуле упознао је тениске великане и конкуренцију са својим прелепим једноручним бекхендом и елегантним тенисом због чега је добио епитет једног од најталентованијих тенисера младе генерације.
Године које су уследиле требало је од Тима да направе тениску звер, а када је 2020. стигао до своје прве Гренд слем титуле све је указивало на блиставу каријеру. Међутим, наредне сезоне током турнира на Мајорци у другом колу доживео је пад у мечу против Андријана Манарина и повредио је зглоб десне руке.
После тог пада Аустријанац је морао да преда меч и уследила је пауза од девет месеци, а када се вратио на терен Тим више као да није био исти играч. До тренутка повреде Доминик је имао четири Гренд слем финала и 17 титула, али преко ноћи као да је сав таленат испарио.
Било је потребно много времена да се Аустријанац врати својим старим ударцима, али и када их је вратио није успевао да буде на нивоу на каквом је био током врхунца своје каријере када је достигао и треће место на АТП листи.
Последње финале аустријског тенисера било је 2020. године на Завршном мастерсу у Лондону када је изгубио од Руса Данила Медведева, а онда је после три године у Кицбилу, у родној Аустрији коначно дошао до борбе за трофеј.
До финала у Кицбилу стигао је после неколико невероватних победа и доказао је да је „форма пролазна, али класа вечна“.
Почео је турнир победом над Факундо Багнисом у два сета, али оба добијена кроз тај-брејк, а онда је почео да ниже преокрете. У осмини финала изгубио је први сет од Жинжен Жанга резултатом 6:1, а онда је направио невероватан преокрет, вратио се у меч и славио.
Управо током тог дуела Доминик је подсетио на старог Тима који је својим једноручних бекхендом бацао чаролију по терену.
У четвртфиналу направио је ново чудо против Артура Риндеркнеша који је имао предност после првог сета, али је Тим добио наредна два и пласирао се у полуфинале где га је сачекао српски тенисер Ласло Ђере.
Сјајни Ђере заслужио је не само да уђе у финале, већ и да освоји турнир јер је игра фантастично, међутим српски тенисер није успео да искористи пет меч лопти, док је Тим приликом сваке брејк или меч лопте сервирао одлично и играо потпуно равнодушно као да је први поен на мечу.
Аустријанац је покривао сваки део терена, а онда свој специфичан ударац извлачио када је Ласло то најмање очекивао. Успео је Тим да преокрене и то полуфинале после три и по сата игре.
Међутим, после десет сати у само неколико мечева на терену Гренд слем шампиона стигао је умор и није успео да пружи снажнији отпор Баезу.
„Требало ми је, требала ми је атмосфера, требала ми је подршка. Ово је моје прво финале после повреде, не могу да будем срећнији јер се догодило овде код куће“, рекао је Тим.
Аустријски тенисер поново ће се наћи у првих сто тенисера света и биће 89. рекет света.
Погледајте ново издање емисије Миљанов корнер.
Новак Ђоковић и Енди Мари - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2023
СПОРТ
Енди одлучио да користи Новакову тактику: „Игра најбоље када показује емоције“
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала