Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Још један Србин ухапшен на Косову и Метохији под оптужбом за ратне злочине у Истоку

© AP Photo / Visar KryeziuПрелаз Мердаре
Прелаз Мердаре - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2023
Пратите нас
За мање од 24 сата на Косову и Метохији су ухапшене две особе српске националности које се терете за ратни злочин у општини Исток. Потврда о новом хапшењу, и то мушкарца Ж. З, стигла је управо из тзв. косовске полиције. Канцеларија за Косово и Метохију оценила оценила је да Курти на овај начин кренуо "у лов на Србе повратнике."
„Полицијски истражитељи Управе за истраживање ратних злочина (ДХКЛ) успели су да лоцирају и ухапсе осумњиченог Ж. З., рођеног 1954. године, осумњиченог за кривично дело ‘ратни злочин против цивилног становништва’ почињен у периоду 1998-1999 у општини Исток“, навели су из полиције.
Тврде да је током рата осумњичени наводно вршио дужност командира полицијске станице у селу Ракош у општини Исток.
Ова особа се налази у просторијама Управе за истраживање ратних злочина, те се очекује испитивање у присуству браниоца, пренео је Коссев.
На прелазу Мердаре јуче је у поподневним сатима ухапшен Србин М. П. којем се на терет стављају ратни злочини.
Из косовске полиције саопштили су касно синоћ да је наводно реч о некадашњем начелнику „милиције“ у Истоку, те да се терети за ратни злочин почињен на подручју ове општине.

Канцеларија за Косово и Метохију: Курти је кренуо у лов на Србе повратнике

Канцеларија за Косово и Метохију саоштила је да је хапшењем још једног Србина у општини Исток јасно да је Аљбин Курти, са његовом полицијом, кренуо у лов на Србе повратнике, како би их одвратио од повратка и мирног суживота.
"Још један Србин, повратник у општину Исток, ухапшен је данас у свом селу, у овом месту. Реч је о Жарку Зарићу који је с кућног прага одведен, под оптужбом за наводни ратни злочин у селу Љубожда", наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.
Додају да се Зарић 2017. године вратио у своје родно село и да од тада није напуштао Косово.
“Очигледно је Аљбин Курти са својом полицијом кренуо у лов на Србе повратнике, како би их страхом и лажним оптужбама одвратио од повратка и мирног суживота на њиховим вековним огњиштима", поручују из Канцеларије за КиМ.
Подсећају да је Жарко други Србин из Истока који је у последња 24 сата ухапшен под "напрасним оптужбама" за ратни злочин, након што је синоћ ухапшен и Момир Пантић, интерно расељено лице из Истока.
"После оваквих политички мотивисаних хапшења, јасно је због чега је стопа повратка протераних и расељених Срба на Косово и Метохију најмања у једном постконфликтном подручју", истиче се у саопштењу.
Канцеларија за Косово и Метохију ангажовала је адвоката који ће заступати Зарића пред приштинским правосуђем.
"О овим намештеним хапшењима обавестићемо и све међународне представнике", додају из Канцеларије за КиМ.
Зарић је, иначе, у фебруару 2020. године приведен, али је након саслушања пред Специјалним тужилаштвом у Приштини у својству сведока пуштен и није оптужен за ратни злочин, па се вратио у своје село.
Тада је испричао да су по њега ујутру, код цркве у Љубожди дошла два инспектора у цивилу и један косовски полицајац који га је, како је описао, дрско угурао у аутомобил.
У Специјалном тужилаштву тзв. Косова саслушаван је у својству сведока о дешавањима током 1998. и 1999. године у селу Добруша код Истока. Испричао је да је потписао изјаву, те да није било малтретирања и да су службеници били коректни према њему.
У селу Љубожда до доласка Кфора и Унмика на Косово 1999. године живело је око 40 српских породица, које су се након тога иселиле у централну Србију, пренео је Косово онлајн.
Мердаре - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2023
СРБИЈА
Канцеларија за КиМ: На Мердару ухапшен Момир Пантић, наставак застрашивања из Приштине
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала