- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Шта је главни град Словеније предузео да би избегао велике поплаве

© Sputnik / Александар МилачићЉубљана, Словенија
Љубљана, Словенија  - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2023
Пратите нас
Љубљана, коју су последњих деценија погодиле тешке поплаве, прошла је прилично добро у поређењу са многим другим деловима Словеније током најновијих бујичних поплава, углавном због недавно спроведених мера заштите од поплава.
Штета ипак није занемарљива, до јутрос је пријављено преко 300 интервенција на 300 локација, наводи СТА.
У Љубљани није било повређених, нити погинулих, и ниједна јавна установа није поплављена. Вода из чесме остаје безбедна за пиће.
Хитна помоћ функционише како се време смирује. Неколико кућа је поплављено, а поједини људи морали су да преноће у хитном смештају у Залогу на истоку и у Тацену на северу града.
Међу њима је и 20 туриста, који су остали у словеначкој престоници због прекинутих путних веза.
Река Сава нанела је штету на северу Љубљане, збрисавши кајакашке инсталације у Тацену и поплавила подруме и дневне собе, док су се слични призори могли видети на истоку у Снеберју.
Поплаве у мањем обиму него на пример 2010. и 2014. године, догодиле су се у западним и јужним деловима престонице, где је река Градашчица у прошлости правила пустош.
На подручју Љубљанског барја на југу, које је традиционално најтеже погођено, уопште није било значајних поплава, а стручњаци и градоначелник Зоран Јанковић сагласни су да су мере заштите од поплава које су делимично завршене тек недавно донеле велике користи.
"Мере заштите од поплава на водотоку Мали грабен и Градашчици дају резултате. Наиме, поплаве су се догодиле само на деоницама Вича и Козарја где мере још нису завршене", рекао је Јанковић.
Роберт Кус, заменик команданта љубљанске јединице Цивилне заштите, рекао је да би овог пута вероватно било погођено око 20.000 људи, да није било тих мера.
Он је подсетио да је у Љубљани 2010. године поплављено више од 1.000 објеката.
Нуклеарна електрана Кршко - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2023
ДРУШТВО
Смањен ниво узбуне у нуклеарној електрани Кршко
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала