- Sputnik Србија, 1920
ЕКОНОМИЈА
Спутњик Економија прати најновије вести, анализе и извештаје из Русије, региона и света.

Огромна потражња за српским црним златом

CC0 / Pixabay / купине
купине - Sputnik Србија, 1920, 05.08.2023
Пратите нас
Берба малина приводи се крају, али за воћаре нема предаха јер је у јеку берба купина.
Прошле године и ова воћка имала је рекордну цену, која је ове сезоне мања, али ипак власници засада се не жале, као што је био случај са малином чија откупна цена није могла да покрије ни трошкове производње.
"Цена се, у зависности од сорте, креће од 120 до 130 динара за један килограм у откупу, што је добра цена у односу на малину која је ове године подбацила. Две сорте су у оптицају, то су лохнес која је конзумна, и чачанка, и махом иду у замрзнутом стању у извоз јер је за таквим производом велика потражња", каже за РИНУ председник удружења Виламет Јовица Ковачевић из Ариља.
Српска купина дуго година била је на самој маргини кад је заинтересованост купаца у питању. Неки су тада чак и посекли своје засаде, јер нису видели исплативост у засадима овог воћа. Међутим, у последњих пар година доживела је своју експанзију након што је род у Америци и Мексику, који важе за лидере у производњи купина, подбацио због великих суша.
"Временски услови ове сезоне ишли су на руку произвођачима који имају уситњене парцеле. Принос је добар, као и квалитет плодова. Оно што је предност купине, свакако је што је мање захтевна за одржавање у односу на малину. Али, наравно и око ње има обавеза у зависности од временских прилика", истиче Ковачевић.
Због начина њеног сазревања, берба купина се изводи у више наврата. Укупно време сазревања и бербе плодова купина траје између 30 и 40 дана.
За разлику од малине, берба купине далеко је лакша. Дневно може да се набере много више, а домаћини бераче плаћају махом по килограму.
Осим за конзумирање, српска купина користи се у иностранству и као подлога за прављење основних фарби, за фарбање оружја, оруђа и метала и стога је потражња изузетно велика.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала