- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Бугарски историчар: Европа би могла постати бојно поље могућег нуклеарног рата

© AP Photo / Valentina PetrovaБугарска застава
Бугарска застава - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2023
Пратите нас
Ревизија историје попримила је светске размере, а недавни пример за то је што чак ни јапански политичари не помињу да је Вашингтон користио нуклеарно оружје, изјавио је бугарски историчар Александар Сивилов.
Он је додао да историја може да се опет понови, а том рату Европа би била бојно поље.
„У Хирошими су одржане традиционална комеморативне свечаности, а, нажалост, јапански политичари уопште нису поменули САД док се говорило о нападу на Јапан. Истовремено, у њиховом говору Русија је директно наведена као главни фактор раста нуклеарне напетости”, изјавио је историчар на свом Јутјуб каналу.
Према његовим речима, нажалост, један од кључних проблема је ревизија историје.
„Тужно је то да када се заборави оно основно, које је повезано са управо оваквим најтежим лекцијама из историје попут бомбардовања Хирошиме и Нагаскија, на крају би се то могло поновити”, нагласио је Сивилов.
Историчар је казао да због тога што се не сећамо поука из историје, извучених из таквог ужаса, то значи да смо на корак од тога да неко поново употреби нуклеарно оружје.
„У Русији несумњиво говоре на ту тему. Али, потпуно ми је јасно да се ово питање не разматра само у Русији, већ и у САД, а они спремају план који се тиче могућег нуклеарног рата против Русије”, оценио је струњак.
Сивилов је закључио да је велики проблем који већина европских политичара не схвата да бојно поље тог нуклеарног рата може бити Европа.
Претходно, сви јапански политичари који су говорили на церемонији, одржаној у знак сећања на жртве бомбардовања Хирошиме 1945. године прећутали су чињеницу да су нуклеарну бомбу бациле САД. Истовремено, јапански премијер Фумио Кишида и гувернер префектуре Хирошима Хидехико Јузаки поменули су Русију.
Цео свет 6. августа обележава Дан Хирошиме и Међународни дан нуклеарног разоружања. На тај дан 1945. године, Америчко ратно ваздухопловство бацило је нуклеарне бомбе на јапански град Хирошиму. Сваке године се тај датум у Хирошими обележава комеморативном церемонијом.
Уништена Хирошима, после бацања атомске бомбе из америчког  Б-29, 06. августа 1945. Пилот Пол Тибетс авион је назвао Енола Геј, по својој мајци - Sputnik Србија, 1920, 21.05.2023
СВЕТ
Јапански премијер „заборавио“ ко је бацио нуклеарну бомбу на Хирошиму
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала