- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Губа у Америци: Расте број заражених, све је више оболелих без фактора ризика

Бацил лепре - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2023
Пратите нас
Мушкарцу са Флориде старом 54 године, који није имао ризичне факторе, недавно је дијагностификована губа, а лекари упозоравају да би југоисточни део САД могао да постане ново жариште ове болести. У јужним деловима САД од 2000. године расте учесталост губе, односно стопа нових случајева.
Број пријављених зараза се на том подручју више него удвостручио током прошле деценије. Оно што забрињава јесте да има све више случајева код пацијената без фактора ризика, а све мање код оних који су рођени изван САД.
„Овај тренд указује на то да је губа постала ендемична у југоисточним Сједињеним Државама“, наводе дерматолози, а преноси „Сајенс алерт“.

Шта је у ствари губа?

Лепра или губа је хронична заразна болест коју изазива ацидорезистентни, штапићасти бацил Mycobacterium leprae. Назива се још и губа или Хансенова болест. Болест је била позната у древним цивилизацијама Кине, Египта и Индије, а први писани запис потиче из 600. године пре нове ере. Оболели су, кроз историју, одбацивани из друштва и смештани у такозване колоније губаваца, пише Википедија на српском.
Бацил се јако споро размножава у људском телу а време инкубације је дуго, око пет година, иако има података да може да траје и до 20 година. Болест углавном захвата кожу, периферне нерве, слузницу горњег респираторног тракта и очи. Није високо заразна, а преноси се капљичним путем у блиском контакту са оболелом особом.
Лепра је излечива и лечењем у раним стадијумима инфекције спречава се инвалидност. Терапија траје од шест месеци до годину дана и састоји се од комбинације лекова који су високо делотворни. Нежељених реакција има мало и нема регистроване резистенције.

Зашто централна Флорида?

У Сједињеним Америчким Државама се сваки године појави око 150 случајева губе. Код пацијената су откривени јединствени сојеви бацила лепре, иако је већина заражених путовала у земље у којима је лепра присутна или ендемска.
Осим боравка на подручју на којем је присутна зараза, међу чиниоце ризика спада и контакт са животињама као што су деветопојасни армадил, за којег је познато да преноси Mycobacterium leprae, и продужени, блиски контакт са особом која болује од те болести.
Али 54-годишњи мушкарац, који је до сада живео само на Флориди, није никуда путовао нити је дошао у контакт са зараженом особом или армадилом. Једино је навео да пуно времена проводи у природи.
Пацијент се јавио у дерматолошку клинику с болним осипом и кожним лезијама које су се прво појавиле на његовим стопалима и рукама, али су се затим прошириле на труп и лице. Биопсија је потврдила заразу лепром па су упозорене здравствене службе.
Изгледа да се овај мушкарац, као и отприлике једна трећина нових случајева лепре откривене у САД између 2015. и 2020. године, заразио локално.
„Овај случај иде у прилог растућој литератури која сугерише да централна Флорида представља ендемско место за губу“, пишу дерматолози Ашни Букан, Чарлс Дан и Раџив Нату и предлажу истраживање могућих извора ове бактеријске болести у природној околини.
Извештај о случају заразе на Флориди објављен је у часопису Emerging Infectious Diseases.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала