- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Милојко Спајић добио подршку албанских партија и удружења грађана за формирање нове владе Црне Горе

© AP Photo / Risto BozovicПлакат Покрета Европа сад за парламентарне изборе у Црној Гори
Плакат Покрета Европа сад за парламентарне изборе у Црној Гори - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2023
Пратите нас
Предсједник Црне Горе Јаков Милатовић наставио je консултације с представницима политичких странака о формирању нове црногорске владе – Савезом грађана ЦИВИС, Албанском алијансом и Демократском унијом Албанаца који су дали подршку Милојку Спајићу да буде мандатар нове владе.
Предсједник ЦИВИС-а Срђан Павићевић је рекао да само подршка од 49 посланика гарантује стабилност будућој влади.
Лидер ЦИВИС-а Срђан Павићевић је казао да су неке од тих групација себи дале за право да послије 20 година савезништва са ДПС-ом данас арбитрирају и дају препоруке ко би могао или не би могао да буде у влади.
„Мислим да је то мало нескромно и преурањено, да су сјећања на режим ДПС-а и на њихове улоге у тој владавини још увијек свјеже. Далеко од тога да сматрам да због тога треба да буду маргинализовани или кажњени, напротив треба да буде што већа инклузија“, рекао је Павићевић.
Он је навео да је ствар основне и елементарне политичке пристојности о тим стварима не причати на тај начин.
„Просто је мало неукусно да неко ко је бранио режим Мила Ђукановића до 30. августа 2020. године, данас покушава да арбитрира о томе да ли неко ко је оборио тај режим и 30. августа и тиме обиљежио златни дан црногорске политичке историје, може да буде у влади или не“, казао је Павићевић и додао да то треба оставити Спајићу као мандатару.
Павићевић је рекао да се узда у Спајићево стрпљење, способност и памет, и да ће схватити да је Црној Гори тренутно потребан што шири консензус и што дубља инклузија.
Представник коалиције Албанска алијанса Генци Ниманбегу оцијенио је након консултација са предсједником Црне Горе да Милојко Спајић треба да буде мандатар, јер припада политичком субјекту који је освојио највише гласова на изборима 11. јуна. Поручио је да влада мора бити програмска, односно да уколико њени конституенти не буду имали сличне циљеве поново ће бити рањива, као и претходна.
Предсједник Демократске уније Албанаца (ДУА) Мехмед Зенка саопштио је да је за њих прихватљиво да мандатар припадне Покрету „Европа сад“ и поручио да Црној Гори треба стабилна и одлучна влада, са кадром који је спреман да се суочава са проблемима.
Милатовић сјутра наставља консултације о новој влади са представницима Уједињене Црне Горе, Албанске алтернативе и Демократског савеза Албанаца.
Милатовић је до сада консултације обавио са представницима Покрета Европа сад, Демократске партије социјалиста, Демократске Црне Горе, Нове српске демократије, Демократске народне партије.
Консултације су обављене и са представницима Бошњачке странке, Грађанског покрета УРА, Социјалдемократа и Хрватске грађанске иницијативе, као и листе Социјалистичке народне партије и Демоса.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала