- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Учешће на самиту БРИКС-а потврдиле 34 земље, 23 земље желе да се придруже БРИКС-у

© Фотохост-агентство brics-russia2020.ru / Уђи у базу фотографијаЛого БРИКС-а
Лого БРИКС-а - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2023
Пратите нас
Председник Јужноафричке Републике Сирил Рамафоса позвао је на састанке у оквиру самита БРИКС-а лидере 67 земаља из Африке и „глобалног југа“, као и 20 представника организација, до сада су своје учешће потврдиле 34 земље, саопштила је јужноафрички министар спољних послова Наледи Пандор.
Према њеним речима, на догађаје у оквиру самита такође су позвани и генерални секретар УН и представници других организација.
Лидери 23 земље званично су изразили жељу да се придруже БРИКС-у, додала је Пандор на конференцији за новинаре.
„Добили смо званична саопштења о заинтересованости од лидера 23 земље за приступање БРИКС-у и још више незваничних захтева о могућностима чланства у БРИКС-у“, прецизирала је дипломата.
Пандор је истакла да су добијени захтеви од Алжира, Аргентине, Бангладеша, Бахреина, Белорусије, Боливије, Кубе, Египта, Етиопије, Хондураса, Индонезије, Ирана, Казахстана, Кувајта, Марока, Нигерије, Палестине, Саудијске Арабије, Сенегала, Тајланда, Уједињених Арапских Емирата, Венецуела и Вијетнама.
Она је додала да велико интересовање потврђује статус БРИКС-а као водеће организације која брани интересе земаља глобалног југа.
Пандор је додала да на самит није позван председник Француске Емануел Макрон.
„У том смислу, није упућен никакав позив“, одговорила је она на питање да ли је Макрон позван.
У јуну је француски „Опинион“, позивајући се на изворе, јавио да је Макрон затражио од јужноафричког председника могућност да присуствује самиту БРИКС-а у Јоханесбургу у августу. Према писању листа, такав захтев је изненадио Рамафосу. Према речима информисаних лица, Јужна Африка није дала одговор да ли је спремна да другим међународним лидерима да могућност да присуствују догађају. Француска министарка спољних послова Катарина Колона је касније рекла да би Макроново учешће на самиту БРИКС-а било „добра идеја“.
Заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков је, коментаришући Макронову жељу да присуствује самиту БРИКС-а, рекао да су лидери држава које воде непријатељску политику према Русији неумесно на састанку у ове организације.
Самиту БРИКС-а, који ће бити одржан у Јоханесбургу 22-24. августа, присуствоваће лидери Кине, Индије, Бразила и Јужноафричке Републике, а Русију ће представљати шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Председник Русије Владимир Путин саопштио је да ће учествовати на самиту путем видео-линка.
Француски председник Емануел Макрон - Sputnik Србија, 1920, 23.07.2023
РУСИЈА
Медији: Макрон остао без позива на самит БРИКС-а
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала