- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Више од 8,7 милиона људи у Шпанији погођено ограничењима коришћења воде

© AFP 2023 / OSCAR DEL POZOШпанија
Шпанија - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2023
Пратите нас
Више од 8,7 милиона људи у Шпанији погођено је ограничењима коришћења воде због суше, саопштила је данас еколошка организација Гринпис.
Од укупног броја, око 6,6 милиона је у Каталонији, око два милиона у Андалузији, а неколико десетина хиљада у Галицији, Арагону и Балеарским острвима,
''Климатске промене и лоше управљање водама изазивају пустош, не само на пољима и екосистемима у земљи, већ и међу људима'', наводи се у саопштењу Гринписа.
Дуготрајном несташицом воде највише је погођен пољопривредни сектор, што представља економску катастрофу за многе породице, али за екологе су у корену проблема истовремено интензивна пољопривреда и сточарство, јер ''они троше 80 одсто ресурса'', пише Ел Паис.
Суша је утицала и на животињски свет, па тако у Андалузији већ постављају вештачка корита за воду како би се спречило угинуће животиња од жеђи.
Суша на посебан начин погађа Каталонију, у којој је 495 општина, односно око 90 одсто територије погођено неком врстом ограничења коришћења воде, од ограничавања прања улица пијаћом водом до заливања башта или забране активности као што је прање аутомобила.
У Ђирони је суша и недостатак падавина довео до проглашења ванредног стања у 22 општине.
''Дошли смо до 30 месеци суше. Ситуација би могла да се додатно погорша, јер општине и градови који користе воду из река Љобрегат и Тер такође могли да се нађу у ванредној ситуацији'', рекао је директор Каталонске агенције за воде, Самуел Рејес.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала