- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Захарова: Украјина - лидер на црном тржишту органа за трансплантацију, сарађује и са ОВК

© Пресс-служба МИД РФ / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2023
Пратите нас
Украјинске власти крију постојање црног тржишта органа за трансплантацију у земљи, рекла је портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова. Она је напоменула да постоје докази о умешаности у ову активност окружења председника Украјине Владимира Зеленског.

„Одавно је познато да је Украјина постала један од светских лидера на црном тржишту органа за трансплантацију. Скандали, везани за илегално вађење органа почели су да се појављују касних деведесетих, што је било узроковано погоршањем социјално-економске ситуације у земљи", написала је она у чланку за "Росијску газету".

Како је истакла, од почетка 2000-их, овај проблем је почео да буја. Додатни подстицај овом процесу дао је државни удар у Кијев у фебруару 2014. године и сукоб у Донбасу који је уследио. ОЕБС је 2014. године навео да су на местима масовних гробница у подручју сукоба пронађена тела људи са одстрањеним унутрашњим органима, највероватније се ради о жртвама илегалних трансплантације.
„Украјинска држава покрива крвави посао и одобрава га. Постоје и докази који указују на умешаност окружења Владимира Зеленског у то“, саопштила је званична представница руског Министарства спољних послова.
"Постоје подаци да поседују или, као минимум сарађују са трговцима који су повезани са Ослободилачком војском Косова, чијем једном лидеру суде за трговину органима погинулих српских војника, цивила и других противника из времена југословенских ратова. Сама Ослободилачка војска Косова и даље функционише, али под другим именом и, постоји могућност да су присутни у Украјини као плаћеници", објаснила је она.
„У јуну 2023. године на украјинско-словачкој граници приведен је мушкарац, који се, као запосленик одређене добротворне организације бавио трговином украјинском децом у иностранству, укључујући и за трансплантацију органа. Кауцију коју је суд одредио за злочин износио је само милион гривни. Након што је она била плаћена, оптужени за озбиљан злочин је ослобођен и - нестао. Са друге стране, астрономски износ од 33 милиона гривни био је одређен за кауцију намесника Кијевско-Печерске лавре, митрополиту Павлу“, закључила је Захарова.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала