- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Британски научници припремају вакцине за мистериoзну "болест Икс"

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Уђи у базу фотографијаЛабораторија
Лабораторија - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Пратите нас
Британски научници већ развијају вакцине за будућу пандемију „болести Икс“. Иако болест још не постоји, испитивања на људима су већ почела.
Након ковидa-19, истраживачи верују да смртоносни патогени који се преносе животињама – укључујући птичји грип, мајмунске богиње и хантавирус – могу еволуирати и заразити људе, пренео је Скај њуз.
Истраживање спроводи Агенција за здравствену безбедност Уједињеног Краљевства (УКХСА), у лабораторијском комплексу Портон Даун у Вилтширу.
Центар за развој и евалуацију вакцина Портон Даун проширен је након пандемије коронавируса, а 200 научника сада развија вакцине за животињске вирусе који још нису заразили људе.

„Оно што покушавамо да урадимо је да се обезбедимо, да се припремимо, тако да ако имамо нову болест Икс, нови патоген, урадимо што је могуће више посла унапред“, рекла је за Скај шеф УКХСА професор Џени Хериес.

„Надајмо се да можемо спречити пандемију. Али ако не можемо и морамо да реагујемо, онда смо већ почели да развијамо вакцине и терапије да то предупредимо“.
Тим Портон Дауна је већ развио вакцину против хеморагичне грознице – болести коју шире крпељи и која убија 30% оних које зарази. Почела су клиничка испитивања у раној фази, а очекује се да ће 24 волонтера тестирати убод у блиској будућности, јавио је британски емитер, преноси РТ.
Остали патогени који се проучавају укључују птичји грип, мајмунске богиње и хантавирус - породицу вируса које шире глодари.
Скај њуз није прецизирао да ли научници спроводе такозвано истраживање „појачања функције“ на овим патогенима. Истраживање појачања функције укључује модификацију вируса како би се повећала вероватноћа да ће заразити људе, како би вирусе претворили у оружје и или развили вакцине против њих.
Сједињене Америчке Државе су финансирале истраживање о појачавању функције коронавируса који се преносе слепим мишевима на Институту за вирусологију Вухан у Кини, за који многи верују да је узрок пандемије ковид-19. Међутим, ова теорија лабораторијског цурења није коначно доказана.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала