- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

„Данас Нигер, јуче Мали, Централноафричка Република, Буркина Фасо‟: Крах француске политике у Африци

© Фото : PixabayПариз
Париз - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Пратите нас
Група од 94 француска сенатора, који представљају различите политичке снаге, потписала је отворено писмо председнику земље Емануелу Макрону у којем се истиче крах политике Париза у Африци.
Аутори писма били су први потпредседник Сената за спољне послове Роже Каручи, лидер фракције „Републиканци” у Сенату Бруно Ретајо и председник сенатског одбора за спољне послове и одбрану Кристијан Камбон. Горњи дом француског парламента чини 348 сенатора.
„Данас Нигер, јуче Мали, Централноафричка Република, Буркина Фасо - одбацили су Француску, француске снаге, француска предузећа“, наводи се у писму, објављеном у листу Фигаро.
У писму се такође помињу демонстрације и „антифранцуске акције“ које се одржавају у земљама које се сматрају блиским Француској: Обала Слоноваче и Сенегалу. Поред тога, аутори примећују проблеме са северноафричким земљама: Алжиром, Тунисом и Мароком.
„Јучерашњу француску Африку замењује војна руска Африка, економска кинеска Африка и дипломатска америчка Африка. Шта је са опадањем употребе француског језика у односу на енглески?“, навели су сенатори и запитали: Да ли је време да се преиспита француска визија Африке и њене везе са Француском.
По њиховом мишљењу, вероватно је дошло време када „Африка, пријатељски континент, више не разуме Француску и све више оспорава њену улогу и њено присуство”.
 Митинг сторонников военного переворота в Нигере - Sputnik Србија, 1920, 07.08.2023
СВЕТ
Нигер затворио ваздушни простор, спремају се за војну интервенцију
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала