- Sputnik Србија, 1920
РЕГИОН
Најновије вести, анализе и занимљивости из земаља у региону

Додик: Суверенитет припада ентитетима

© Tanjug / STRAHINJA ACIMOVICПредседник Републике Српске Милорад Додик
Председник Републике Српске Милорад Додик - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Пратите нас
Босна и Херцеговина је територија два ентитета и нема територије БиХ без територијалног суверенитета Републике Српске и Федерације БиХ, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.
„Босна и Херцеговина нема суверенитет јер је суверенитет дат ентитетима и она има само дeо изведеног суверенитета“, написао је Додик на Твитеру.
По Уставу БиХ, каже Додик, ентитети имају искључиву надлежност за финансије, правосуђе, војску, полицију, граничну службу и све друге државне надлежности које Уставом БиХ нису изричито дате на ниво БиХ.
„Чак и оно што је по Уставу БиХ дато у надлежност Председништва БиХ као извршне власти, у случају прегласавања српског члана Председништва БиХ, коначну одлуку након уложеног вета доноси Народна скупштина Републике Српске и то двотрећинском већином. Ако Народна скупштина укине ту одлуку Председништва БиХ, она се проглашава ништавном као да никад није ни постојала. То показује примат суверенитета ентитета над БиХ“,поручио је Додик.
Истиче да све надлежности које одражавају државност неке територије припадају ентитетима, а све што је пренесено на ниво БиХ, било од стране ОХР-а или преварама и подвалама за одлучивање у Парламентарној скупштини, заправо је неуставно и самим тим привремено.
„Ентитети су државе које су дeо свог суверенитета пренеле на ниво БиХ, док је БиХ заправо државна заједница или тачније речено заједница држава - Републике Срске и Федерације БиХ. Тако је по Уставу БиХ, а све остало је резултат неуставног деловања“,поручио је Додик.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала