- Sputnik Србија, 1920, 19.07.2021
Подкаст
Спутњик вам представља своју аудио и видео продукцију. Ауторске емисије, ексклузивни интервјуи, анализе горућих питања, репортаже…

Нафта поскупљује: Где то води? | Енергија Спутњика

© Sputnik / Максим Богодвид / Уђи у базу фотографијаРабота нефтяных станков - качалок
Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Пратите нас
Нафта је све скупља. Почетком ове недеље глобалним референтним фјучерсима за нафту Брент се трговало по цени од 86,17 долара по барелу, што је највећа вредност од 14. априла ове године. Фјучерсима за нафту WТ трговало се по цени од 82,74 долара по барелу.
Рекордне цене „црног злата“ ипак нису достигле износе који су најављивани у проценама разних светских аналитичара, који су прогнозирали да би барел могао коштати и више од 100 долара.
Константном поскупљивању сирове нафте допринело је упорно смањење испорука из земаља чланица ОПЕК. А додатно му кумује то што су највећи светски произвођачи, Саудијска Арабија и Русија одлучиле да наставе да ограничавају своју производњу и у септембру. То је, наравно, изазвало забринутост око тога да ли ће глобална светска понуда моћи да задовољи потребе тржишта.
Јер, на састанку чланица ОПЕК+ групе је, према речима заменика руског премијера Александера Новака закључено да би потрошња нафте ове године могла да порасте за 2.4 милиона барела дневно. Проширени нафтни картел поручио је да су, ако дође до било каквих тржишних поремећаја, спремни да реагују.
Одлука нафташких земаља, пре свега Саудијске Арабије не треба да чуди јер, приходом од продаје нафте пуне своје буџете. Познато је да је Саудијцима доња грнична цена, која задовољава њихове финансијске планове 80 долара по барелу.
Евидентно је да после прошлогодишњег бума цена барела и рекордних зарада свих нафтних компанија сада драстично пале, чак и до 70 одсто у односу на исти период прошле године.
Економска криза, инфлација, рецесија, глобални застој светске привреде смањили су потрошњу нафте па не чуди да трговци овако реагују – смањујући пласман. Дневна производња Саудијске Арабије тренутно је око девет милиона барела, што је далеко испод њеног дневног капацитета од 12 милиона.
Али, Велика Британија је најавила да ће издати стотине нових дозвола за производњу нафте и гаса у Северном мору како би постала енергетски независна.
Значај енергетке независности потенцира руско – украјински сукоб, санкције западних земаља Москви, посебно по питању нафте, али и гаса.
Све ово довело је до тога да и нафтне компаније и њихови власници, било да је реч о приватним или државним фирмама, преиспитују будуће пословање.
О свим овим темама, горућим за произвођаче, али и купце и потрошаче нафте и нафтних деривате у данашњој „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са Томиславом Мићовићем, генералним секретаром Удружења нафтних компанија Србије (УНКС).
Енергија Спутњика, 8.8.2023.

О емисији „Енергија Спутњика“

Енергија Спутњика“ је емисија портала и радија Спутњик коју води Јелица Путниковић, стручњак за енергетику.
Теме су махом везане за енергетику и економију, локалног и глобалног карактера, а гости су стручњаци у својим пољима. Емитује се сваког уторка у 21.00.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала