- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Ердоган: За прехрамбени споразум је кључно да Запад испуни обећања дата Русији

© AP Photo / Turkish PresidencyПредседник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган  - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Пратите нас
Анкара ће наставити да улаже напоре за обнављање прехрамбеног споразума, иако решење проблема умногоме зависи од спремности западних држава да испуне услове Русије, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

„Турска тежи повратку у прехрамбени споразум од момента када је његово дејство обустављено 17. јула. Решење овог проблема зависи од тога колико ће Запад поштовати обећања која је дао Русији“, истакао је Ердоган на годишњој конференцији турских амбасадора.

Турски лидер је нагласио да Анкара наставља контакте ради обнављања прехрамбеног споразума.

„Снабдевање афричких земаља житом је за председника Русије Владимира Путина, као и за нас, осетљиво питање. Уверен сам да ћемо заједно наћи општу базу за решавање тог питања“, оценио је Ердоган, подсетивши на прошлонедељни телефонски разговор са руским колегом.

Председник Турске је још поручио да је његова земља од почетка украјинске кризе кључна држава за њено решавање.
Ердоган је нагласио да Турска строго поштује Конвенцију из Монтреа, која регулише правила пловидбе у мореузима Црног мора, што је омогућило да се не дозволи ширење сукоба на Црноморски басен.
Прехрамбени споразум је престао да важи 18. јула, а Русија је обавестила Турску, Украјину и Уједињене нације да се противи његовом продужавању. Председник Русије Владимир Путин је раније рекао да услови споразума који се тичу Русије нису испуњени, без обзира на напоре УН, јер западне земље нису планирале да испуне своја обећања.
Након прекида функционисања црноморске житне иницијативе и прекида морског хуманитарног коридора, сви бродови који плове у акваторији Црног мора ка украјинским лукама, од поноћи 20. јула третирају се као потенцијални превозници војног терета, саопштило је Министарство одбране Русије.
Поглед на московски Кремљ - Sputnik Србија, 1920, 04.08.2023
РУСИЈА
Кремљ: Нисмо спремни да поверујемо Вашингтону на реч
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала