- Sputnik Србија, 1920, 24.01.2022
КУЛТУРА
Рубрика која прати културне феномене и догађаје, ствараоце и личности који својим делом креирају савремену културну сцену у земљи и у свету.

Фестивал филмског сценарија од 12. до 17. августа у Врњачкој Бањи

© Tanjug / RADE PRELICЈована Стојиљковић
Јована Стојиљковић - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Пратите нас
Фестивал филмског сценарија, 47. по реду, биће одржан од 12. до 17. августа у Врњачкој Бањи, а у трци за најбољи сценарио биће 15 филмова.
Манифестација ће под слоганом „Нема одустајања“ почети на Тргу културе, уз музичко-поетско вече глумца Ивана Босиљчића под називом „Наше вече“.
Након ватромета и свечане доделе награде „Златно перо Гордана Михића“, коју доделјује Уметничко веће фестивала зa изузетан допринос сценарију у националној кинематографији, премијерно ће бити приказан филм „Кома“ Петра Јаконића, а затим и „Пригушивач“ Горана Николића.
Током фестивала биће приказани филмови: „Вера“, „Муње Опет“, „Индиго Кристал“, „Вучје бобице“, „Траг дивљачи“, „Света Петка – крст у пустињи“,„Ко жив ко мртав“, „Кристина“, „Уста пуна земље“, „Да ли сте видели ову жену?“, „Овуда ће проћи пут“, „Момак и девојке“, „Троје“ и „Зима једног пролећа“.

Филмови који су направили помак

Члан селекционе комисије Раденко Ранковић каже да је за фестивал пријављено 39 наслова, од тога 20 је узето уозбиљно разматрање, а изабрани су они филмови „који су по својим биоскопским, филмским и другим квалитетима направили помак у развоју филмске индустрије у Србији“.
Члан жирија Саша Радојевић сматра да јепосебно важно што ће у Врњачкој Бањи бити приказани филмови који представљају маргинални део овдашње продукције, тако да Фестивал филмског сценарија „најдемократичнији филмски фестивал у Србији“:
„Сама чињеница да постоје три награде, поред тога што се вреднује сценарио, постоји могућност за афирмацију филмова и многи аутори који иначе не би могли да се пробију, захваљујући Филмском фестивалу у Врњачкој Бањи имају могућност да дођу до једне од три награде“.
Фестивала филмског сценарија одржава се од 1977. године, а Марко Јовичић, извршни продуцент и редитељ фестивала, каже да се ове године доста тога урадило како би се вратио стари и додао нови гламур тој манифестацији:
„Са намером да се што више приближимо публици, настојимо да окупимо што већи број личности које су значајне у нашој кинематографији, тако да смо ове године направили промо тим на челу са Микијем Манојловићем. Публика воли глумце и једини начин да је придобијеш је тај да уз помоћ познатих глумаца, којима су они очарани из серија и филмова,пронађемо начин да допремо и до млађих и до старијих“.

Осветлимо пут будућим сценаристима

Ове године биће направљен импровизовани филмски сет, тако да ће посетиоци моћи уз помоћ кустоса, који ће их водити,да видекако изгледа снимање једне сцене:
„Претходне године имали смо велика очекивања и страх да ли ће бити испуњени. Ове године сам сигуран да смо спремни на корак даље, да надмашимо и сопствена надања. Оваква манифестација подразумева окупљање најбољих у српској кинематографији на једном месту, а највише ме радује заинтересованост младих људи и њихово присуство на дестивалу, јер верујем да међу њима стасавају будући сценаристи, редитељи и глумци. Наш задатак је да им осветлимо пут“.
Гледајући и анализирајући филмове и сценарија овогодишњи жири који чине Наташа Дракулић, Саша Радојевић и Срђан Драгојевић доделиће прву, другу и трећу награду за сценарио.
Покровитељ фестивала, компанија „Горки лист“ доделићенаграду публике, док ће „Телеком Србија“ доделити награду „Марко Живић“ за најбољег младог глумца фестивала.
Пратећи програм 47. Фестивала филмског сценарија обухватиће Летњу школу филмске драматургије „Слободан Стојановић“, Летњу школу филмске критике, промоције књига, трибине, изложбе, симпозијум на тему „Гордан Михић – Хроничар маргине“, посвећен делу једног од наших најзначајнијих филмских и телевизијских сценариста, програм „Преко плота“ и концерте.
Кадар из филма Новац Роберта Бресона - Sputnik Србија, 1920, 03.08.2023
КУЛТУРА
Дунав филм фест: Тридесет пет филмова из подунавских земаља у Смедереву
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала