- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Коперникус: Јул ове године најтоплији месец на Земљи икада

© Sputnik / Алексей Даничев / Уђи у базу фотографијаВрућине у Санкт Петербургу
Врућине у Санкт Петербургу - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Пратите нас
Јул ове године је био најтоплији месец икада на планети, са просечном глобалном температуром од 16,95 степени Целзијусових, објавила је данас европска организација за праћење климе Коперникус.
Јулска глобална просечна температура од 16,95 степени Целзијусових била је за трећину степена виша од претходног рекорда 2019. године, саопштила је Служба за климатске промене Коперникус која је део свемирског програма ЕУ.
У саопштењу се наводи да се глобални температурни рекорди обично обарају за стоте или десете делове степена, тако да је овај рекорд изузетан, пренео је АП.
Заменица директора Коперникуса Саманта Берџес рекла је да глобално отопљавање има катастрофалне последице за људе и за планету, изложену све чешћим и интензивнијим екстремним догађајима.
Дани у јулу били су топлији него што је раније забележено већ од 2. јула, тако да су Коперникус и Светска метеоролошка организација дали рано саопштење да је то вероватно најтоплији месец и пре него што се завршио.
Јул је био за 1,5 степени Целзијусових топлији у односу на прединдустријско време.
Прошли месец је био за 0,7 степени Целзијусових топлији од просечног јула од 1991. до 2020. године, саопштио је Коперникус.
Како се наводи, светски океани су били за пола степена топлији него у претходних 30 година, а северни Атлантик је био за 1,05 степени топлији од просека.
Објављено је да је на Антарктику забележен рекордно низак ниво морског леда са 15 одсто испод просека за ово доба године.
Коперникусово бележење температура сеже до 1940. године, а температура у јулу била је рекордна и у односу на евиденцију америчке Националне управе за океане и атмосферу, која сеже до 1850.
Јул је био најтоплији месец на Земљи у последњих 10.000 година, рекао је климатолог са Потсдамског института за истраживање климе у Немачкој Стефан Рамсторф, који није био део тима Коперникуса.
"Не би требало да бринемо о јулу јер је рекорд, већ зато што неће дуго бити рекорд", упозорила је климатски научник Империјалног колеџа у Лондону Фридерике Ото.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала