- Sputnik Србија, 1920
РУСИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Русије и Заједнице независних држава

Кремљ: Путин на линији са Рамафосом о предстојећем самиту БРИКС-а

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаРуски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са шефовима ДНР А. Захарченком и ЛНР И. Плотницким
Руски председник Владимир Путин разговарао је телефоном са шефовима ДНР А. Захарченком и ЛНР И. Плотницким - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Пратите нас
Руски председник Владимир Путин и његов колега из Јужноафричке републике Сирил Рамафоса разговарали су телефоном и, између осталог, размотрили припрему за предстојећи самит БРИКС-а, саопштила је прес служба Кремља.
„Изражена је обострана склоност ка даљој конструктивној интеракцији кад је реч о актуелним међународним питањима, укључујући припрему за предстојећи самит БРИКС-а у Јоханесбургу, који ће се одржати од 23-24. августа“, наводи се у саопштењу.
Коментаришући своју одлуку да на самиту учествује преко видео-везе, руски председник је објаснио да је његово присуство у земљи сада важније од одласка на самит БРИКС-а у Јужноафричкој републици.
Истовремено, Путин је истакао да је у контакту са лидерима земаља организације.
Двојица лидера разговарали су и о сарадњи две земље са акцентом на јачање трговинско-економских и инвестиционих веза.
У саопштењу се такође наглашава да је председник Јужноафричке републике позитивно оценио недавни самит Русија-Африка одржан крајем јула у Санкт Петербургу, који ће несумњиво допринети даљем јачању сарадње Русије са афричким земљама.
Самиту БРИКС-а, који ће бити одржан у Јоханесбургу 22-24. августа, присуствоваће лидери Кине, Индије, Бразила и Јужноафричке Републике, а Русију ће представљати шеф руске дипломатије Сергеј Лавров. Председник Русије Владимир Путин саопштио је да ће учествовати на самиту путем видео-линка.
БРИКС обједињује Бразил, Русију, Индију, Кину и Јужну Африку. Бројне друге земље намеравају да се придруже економском блоку, укључујући Аргентину, Иран и, према речима кинеског Министарства спољних послова, Индонезију, Турску, Саудијску Арабију и Египат.
Лого корпорације Росатом - Sputnik Србија, 1920, 02.08.2023
РУСИЈА
Русија и Јужноафричка република договориле сарадњу у производњи нуклеарног горива
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала