Застава Србије - Sputnik Србија, 1920
СРБИЈА
Најновије вести, анализе и занимљивости из Србије

Нова провокација: Обијена црква у Сувом Долу, свештеник пријавио случај полицији /видео, фото/

© Sputnik / Теодор АнастасијевићОбијена Црква Свете Петке у Сувом Долу
Обијена Црква Свете Петке у Сувом Долу - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Пратите нас
Само два дана након исписивања графита ОВК у Сувом Долу обијена је уочи славе Светке Петке црква у овом мешовитом насељу надомак Косовске Митровице.
Да су обијена врата цркве први је приметио свештеник Далибор Лазић који је јутрос дошао да припреми литургију поводом сеоске славе.
„Када сам дошао затекао сам обијена врата и о томе обавестио полицију која је дошла након 45 минута. Литургија је мало каснила док су полицајци обавили увиђај , а велики број окупљених мештана сачекао је да се све то обави како би одржали литургију“, рекао је Лазић за Спутњик.
Он каже да није први пут да је ова црква на мети вандала и да су због претходног обијања врата већ замењена.
„Заједно сам са народом чекао да се заврши увиђај, литургију би свакако одржали макар и испред цркве. Народ је у неком немиру и страху јер је ово мешовито место и овај празник обележавамо, али не на начин какав смо желели и са радошћу са којом смо ишчекивали овај дан“, каже Лазић уз подсећање да је ово у само пар дана други инцидент након исписивања графита ОВК на амбуланти у овом месту.
© Sputnik / Теодор АнастасијевићОбијена Црква Свете Петке у Сувом Долу
Обијена Црква Свете Петке у Сувом Долу - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Обијена Црква Свете Петке у Сувом Долу
Суви До је мултиетничко насеље које спаја јужни и северни део града и често се дешавају етнички мотивисани иниденти од стране Албанаца који су у више наврата скрнавили цркву и нападали Србе из овог места.

Српска листа: Антисрпска реторика подстаћи ће насиље над нашим народом

Српска листа је у саопштењу најоштрије осудила серију инцидената у селу Суви До, надомак Косовске Митровице који су узнемирили становнике овог села али и све Србе на Косову и Метохији.
„Месецима уназад говоримо да антисрпска реторика и лажи против Срба и Српске Православне Цркве ће подстаћи насиље над нашим народом и нашим светињама, и томе управо сведочимо. Нажалост и тада када смо упозоравали и сада када сведочимо тим нападима нема реакције ни косовских институција ни међународних представника“, наводе из Српске листе.
Шта више, додаје се у саопштењу, неки међународни званичници су изношењем бруталних лажи очигледно допринели да се нападају и Срби и Српска Православна Црква.
„У име српског народа који је опредељен за мир, дијалог и толеранцију захтевамо да се повећа присуство међународних снага, КФОР и Еулекса на северу Косова и Метохије, посебно на местима у којима су се до сада догодиле десетине напада на Србе. Њихова пасивност је апсолутно контрапродуктивна, са једне стране шаље поруку Србима да нису заинтересовани да их заштите, а са друге стране нападачима да су Срби остављени на милост и немилост, чиме се ствара атмосфера некажњивости злочина над Србима, па се могу очекивати нови напади“, закључује се у саопштењу Српске листе.
Графит УЧК на амбуланти у селу надомак Косовске Митровице - Sputnik Србија, 1920, 06.08.2023
СРБИЈА
Срби из Сувог Дола узнемирени након исписивања графита УЧК
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала