- Sputnik Србија, 1920, 26.08.2021
ДРУШТВО
Друштвене теме, занимљиве приче, репортаже, догађаји, фестивали и културна дешавања из Србије, и остатка света

Поплавни талас из региона стиже у Србију за четири дана

Пратите нас
Климатолог Владимир Ђурђевић рекао је да ће талас високог водостаја из региона стићи у наредна четири дана у Србију. Сава је велика река, поплавни талас дуго путује, имамо времена да реагујемо, напоменуо је он.
Још се санира штета, поправљају полупани прозори, расклањају оборена стабла, рашчишћава блато и муљ после невременена које је протеклог викенда протутњало нашом земљом, а у понедељак после подне Србију су задесили нови пљускови праћени ветром.
Реке у Хрватској бележе рекордне водостаје, а климатолог Владимир Ђурђевић рекао је да ће талас високог водостаја у Србију стићи у наредна четири дана.
„Мислим да ће ниво Саве у Београду порасти за два метра, али смо далеко од нивоа који се сматрају припремом за одбрану од поплава, од редовне и ванредне одбране од поплава“, каже он.
Додаје да имамо довољно простора у речном кориту да примимо и више воде него што ће доћи за четири дана.
„Кад ће бити врх таласа високог водостаја је питање, али ће у наредних шест-седам дана да се смири ситуација“, напомиње климатолог.
Објашњава да Сава на свом току има више ретензија, односно места где може вода да се испусти, неки пут плански а неки пут то природа сама ради.
Те ретензије могу да прикупе велику количину воде и да смање поплавни талас у тренутку када дође до Београда или када буде код Шапца и Сремске Митровице.
„Није ситуација толико критична да будемо посебно забринути, треба пратити неуобичајене ситуације или стања“, подвукао је Ђурђевић за РТС.
Према његовим речима, Сава је велика река, тај талас дуго путује.
„Имамо времена да реагујемо ако се нешто случајно промени. Можемо бити сигурни да ништа страшно неће да се деси“, закључио је Ђурђевић.
РЕГИОН
Хрватска: Ситуација са поплавама критична у Подравини, послата прва СМС порука упозорења
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала