- Sputnik Србија, 1920
Специјална операција у Украјини
Све о специјалној војној операцији Русије за демилитаризацију и денацификацију Украјине.
Руска војска - Sputnik Србија

УЖИВО Руске снаге заузеле још пет места у Харковској области, Бајден одобрио обуку пилота на Ф-16

Пратите нас
У току је 531. дан специјалне војне операције коју Русија изводи у Украјини. Русија има довољно снаге да реши све задатке специјалне војне операције упркос томе што је НАТО против ње, каже Дмитриј Медведев. По мишљењу председника Државне думе Вјачеслава Володина, Владимир Зеленски ће поновити судбину бившег председника Грузије Михаила Сакашвилија.
Садржај
Прво нова обавештењаПрво стара обавештења
21:23 08.08.2023
Још пет насеља је последњих дана прешло под контролу руских снага у Харковској области, изјавио је шеф администрације региона Виталиј Ганчев.
Он је за „Први канал“ нагласио да је то веома важан показатељ. Према његовим речима, Оружане снаге Русије веома активно и прилично брзо напредују по дубини региона.
21:18 08.08.2023
Председник САД Џозеф Бајден одобрио је обуку украјинских пилота на ловцима Ф-16, саопштила је портпарол Пентагона Сабрина Синг.
„Председник је дао зелено светло како бисмо подржали обуку украјинских пилота“, истакла је она на брифингу.
Она је такође истакла да Министарство одбране САД још увек има средства за пружање војне помоћи Кијеву у висини од оквирно 6 милијарди долара, али истовремено нагласила да нема ништа да објави о новом пакету војне помоћи Украјини.
Раније је агенција „Ројтерс“ објавила, позивајући се на извор из редова америчких званичника да администрација САД планира да саопшти о додели Украјини новог пакета војне помоћи кијевском режиму у износу од 200 милиона долара.
Помоћ би могла да укључује противтенковске ракетне системе АТ-4, ТОВ и „џавелин“, средства за деминирање, муницију за ПВО ракетне системе „патриот“, навођене ракете „гмлрс“, другу муницију, као и малокалибарско оружје.
21:18 08.08.2023
Сцена из  филма „Досије Косово – Жута кућа“ - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
РУСИЈА
Нова „жута кућа“: Украјина копира злочине из бивше Југославије
20:07 08.08.2023
Командант копнених снага Оружаних снага Украјине Александар Сирски изјавио је на свом Телеграм каналу да је посетио положаје у правцу Купјанска.
„Радимо са командантима на подручју борбених дејстава у правцу Купјанска. Заједно доносимо све неопходне оперативне одлуке“, написао је Сирски.
Он је, такође, објавио фотографију са војницима, иако се на основу ње не може закључити где се конкретно одржава састанак.
19:15 08.08.2023
Борци чеченског батаљона „Запад-Ахмат“ извели су напад на Оружане снаге Украјине на територији царинског пункта Нехотејевка са украјинске стране и тиме лишили непријатеља могућности да организује диверзантске нападе у том правцу, изјавио је чеченски лидер Рамзан Кадиров на свом Телеграм каналу.
18:14 08.08.2023
Неколико експлозија одјекнуло је у центру Доњецка, преноси репортер Спутњика.
Украјинска војска испалила је 16 граната калибра карактеристичног за НАТО на округе и центар Доњецка, саопштено је из представништва ДНР у Заједничком центру за контролу и координацију питања, повезаних са ратним злочинима Украјине.
18:12 08.08.2023
Оружане снаге Украјине појачале су гранатирање насеља која су под контролом Русије у Харковској области користећи гранате стране производње и касетну муницију, изјавио је шеф администрације Харковске области Виталиј Ганчев.
Према његовим речима, непрекидно гранатирање и њихова насумичност изазвано је тиме што се „Оружане снаге Украјине боје“.
„Наши борци их потискују са положаја и терају нацисте у дубину Харковске области. Министарство одбране Русије саопштило је да су руски војници заузели повољније положаје на подручју насеља Олшана. Генерално, линија фронта се померила неколико километара у нашу корист“, објаснио је Ганчев.
17:05 08.08.2023
На већини територије Украјине проглашена је ваздушна опасност, а између осталог, и у Кијевској области, подаци су са портала украјинског Министарства за дигиталну трансформацију.
16:45 08.08.2023
Украјинска војска је у року од нешто више од пола сата у поподневним часовима испалила више од 40 граната калибра 155 милиметара, саопштиле су власти Доњецке Народне Републике.
Иначе, гранате калибра 155 милиметара украјинској војсци испоручене су из земаља НАТО, а углавном се испаљују из хаубица М777.
16:25 08.08.2023
Украјинска војска - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Специјална операција у Украјини
Амерички медији: Украјинска контраофанзива није ни загребала по првој линији руске одбране
13:39 08.08.2023
Око Кијева је формиран најмоћнији систем ПВО на свету, пише Тајмс, позивајући се на неименованог пуковника Оружаних снага Украјине.
"Сада се код Кијева налази најмоћнији систем ПВО на свету: Патриот, Насамс, немачки ИРИС-Т, С-300, француски Кротал", рекао је он.
Међутим, како је истакао извор листа, имају проблем са недостатком муниције.
"Не може се планирати рат са годишњом производњом 150-160 ракета Патриот. Ми их потрошимо за месец… Сачекајмо јесен, средину октобра, опет ће напасти енергетску инфраструктуру, нема сумње. Ова зима ће бити тежа од прошле", рекао је украјински извор.
12:47 08.08.2023
11:01 08.08.2023
Руске снаге уништиле су два украјинска чамца док су покушавали да искрцају трупе на левој обали Дњепра у близини села Козачи лагер у Херсонској области, рекао је вршилац дужности Херсонске области Владимир Саљдо.
„Украјинске оружане формације покушале су током ноћи да са два чамца искрцају трупе на леву обалу Дњепра у близини села Козачи лагер. Припадници групе "Дњепар" уништили су чамце приликом покушаја да пристану. Милитанти на њима су завршили у води. Неки су покушали да отпливају назад на десну обалу, али нико није успео услед дејства тешке артиљеријије и лаког наоружања“, рекао је он.
"Лева обала је под сигурном заштитом руских снага. Свако ко покуша да се искрца биће убијен", рекао је Саљдо.
08:18 08.08.2023
08:09 08.08.2023
Руска војска је променила тактику током војне перације у Украјини, променили су се и услови за вођење борби, написао је на Телеграм каналу лидер Чеченије Рамзан Кадиров после састанка са командирима чеченских јединица.
Према речима Кадирова, ако је на самом почетку оружаног сукоба „постојала потреба за тешком војном опремом, сада је ситуација супротна“, то је због промене тактике, рекао је он, не наводећи детаље.
„Брзо реагујемо на захтеве наших јединица“, додао је он.
Председник чеченског парламента Магомед Даудов (шеф регионалног штаба за војну операцију) рекао је на састанку да је од краја фебруара 2022. године у зону борбених дејстава из Чеченије послато више од 29.000 бораца, од којих су 13.000 добровољци. Сада је, према речима Кадирова, више од 7.000 бораца на првој линији фронта. Исти број бораца, како је рекао, био је у зони борбених дејстава крајем јула и у мају.
07:21 08.08.2023
Неколико пожара избило је на северу Доњецка након гранатирања украјинских трупа, јавио је дописник Спутњика.
У Кијевској области гори неколико приватних кућа.
Звуци експлозије су се чули у многим деловима града, између осталог експлозије су личиле на касетне бомбе. Без обзира на то, на улицама је много аутомобила, ради градски превоз, људи иду на посао.
07:21 08.08.2023
На састанку у саудијској Џеди државе-учесбице нису у потпуности одобриле све тачке "формуле мира" украјинског председника Владимира Зеленског., саопштио је шеф канцеларије лидера Украјине Андреј Јермак.
"Да су све државе сада рекле: Да, ми се слажемо са свиме, онда бисмо већ до краја месеца одржали "самит мира". Постоје тачке на које нико нема примедби, али постоје и оне око којих се дијалог наставља", рекао је Јермак.
Како он наводи, нису се сложили са државама Глобалног Југа по тачкама о "одговорности" Русије.
Протеклог викенда у Саудијској Арабији су одржани преговори о Украјини на којима је било позвано 30 држава, али не и Русија. Резултат сусрета: наставиће се размена мишљења.
07:18 08.08.2023
Америчка администрација намерава да објави о издвајању Украјини новог пакета војне помоћи у износу од 200 милиона долара, јавља Ројтерс. У пакету ће се налазити противтенковски ракетни комплекси AT-4, TOW и Javelin, средства за деминирање, навођене ракете GMLRS, муниција и лако оружје.
07:13 08.08.2023
Председник Украјине Владимир Зеленски запретио је да ће оставити Русију без бродова у Црном мору, ако Кијеву не буде дозволила да извози жито морем.

"Упозоравали смо да Украјина не жели рат, али ако они наставе га гађају - онда желимо. Ми немамо велику количину наоружања, али ако они наставе овако, остаће без и једног брода до краја рата. Желимо то да покажемо и у пракси", рекао је он у разговору са латиноамеричким новинарима.

По мишљењу Зеленског, Украјина треба да пронађе начин да разбије блокаду како би реализовала своје "право на извоз и увоз робе".
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала