- Sputnik Србија, 1920
НАУКА И ТЕХНОЛОГИЈА

Земљотресе ћемо моћи да предвидимо и до два сата пре удара, у томе ће помоћи систем џи-пи-ес

CC0 / Pixabay / Земљотрес, илустрација
Земљотрес, илустрација - Sputnik Србија, 1920, 08.08.2023
Пратите нас
Тренутно је немогуће тачно предвидети када и где ће доћи до земљотреса. Али научници сматрају да би подаци глобалног позиционог система - џи-пи-ес (eng. Global Positioning System, GPS) могли помоћи у уочавању раних знакова упозорења два сата пре главног удара.
Земљотреси се догађају када плоче споро покретних стена испод Земљине површине (тектонске плоче) изненада склизну једна под другу. То ослобађа талас енергије који изазива подрхтавање површине, који може да варира од слабе тутњаве до разорних потреса. Деценијама су научници покушавали да пронађу образац који претходи великим потресима како би људи имали времена да се припреме, али ти напори до сада нису уродили плодом.
Међутим, према новој студији, џи-пи-ес сателити могли би да помогну истраживачима да предвиде снажне ударе два сата раније, и то пратећи мала „клизања“ у тектонским плочама док се оне тару једна о другу, преноси портал „Дневно“.

Споро клизање раседа

Истраживачи су анализирали џи-пи-ес податке 90 земљотреса магнитуде веће од 7, добијене од Геодетске лабораторије у Рину, у америчкој држави Невади, који документује глобалне џи-пи-ес податке.
Џи-пи-ес сателити могу да детектују кретање тла мерењем положаја сензора уграђених око Земље и бележењем колико су се помакли током времена.
Научници су пратили како су се кретања тла мењала у 48 сати пре сваког догађаја, посебно водећи рачуна о количини и смеру подрхтавања. Открили су да се два сата пре него што су се потреси догодили, хоризонтално померање тла експоненцијално убрзало у обрасцу који је у складу с нечим што се назива „споро клизање раседа“, до чега долази када се тло помиче без стварања сеизмичких таласа или подрхтавања.

Потребна је јача технологија

Затим су истраживачи поновили ту анализу на 100.000 насумичних временских интервала од 48 сати који се нису догодили пре потреса како би деловали као контролна група, и видели су сличан узорак у само 0,03% узорака. То потврђује идеју да се узорак „спорог раседа“ углавном јавља само пре јаких потреса.
„Идентификовање тог обрасца суптилних покрета могло би да помогне научницима да упозоре људе на потресе сатима унапред, али само ако се развију напреднији џи-пи-ес системи. Идентификовање узорка спорог клизања квара на појединачној локацији захтевало би сензоре који су барем сто пута осетљивији од постојеће технологије“, тврди коаутор студије Квентин Блетери.
„Налази нове студије вероватно се још не могу применити на предвиђање потреса“, тврди пак геолог Џон Рандл са Универзитета у Калифорнији (Дејвис, САД).

На прагу решења

„Већ постоји неколико система за рано упозоравање, као што је Шејк алерт, апликација коју су израдили Геолошки институт САД и неколико универзитета. Она упозорава људе на земљотресе неколико секунди пре него што се догоде.
Ако обрасци уочени у новој студији могу да се потврде и боље прате, подаци би се можда могли интегрисати у аутоматизоване системе раног упозоравања на потресе.
„То би упозорење људима могло да да времена да оставе посао и припреме се за велики удар“, закључује геофизичар Роланд Биргман са Универзитета Беркли.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала