- Sputnik Србија, 1920
СВЕТ
Најновије вести из света

Апокалиптични призори на Хавајима: Људи скакали у море да се спасу, шесторо људи погинуло /видео/

© AP Photo / Zeke KaluaПожар на Хавајима.
Пожар на Хавајима. - Sputnik Србија, 1920, 09.08.2023
Пратите нас
Шумски пожари на Хавајима, изазвани јаким ветром направили су хаос, посебно у граду Лахајна, где су људи скакали у море да се спасу од пламена и дима. Начелник округа Мауи Ричард Бисен, изјавио је да је потврђено да је пожар до сада однео шест људских живота.
Обалска стража је на Твитеру објавила да је посада спасила 12 људи из воде.
Један ватрогасац пребачен је у болницу након што се надисао дима и био је у стабилном стању, саопштио је округ Мауи.
Ширењу ватре погодују снажни ветрови које је покренуо ураган четврте категорије Дора, који се у уторак поподне налазио око 1000 километара југозападно од Хонолулуа, преноси Си-Ен-Ен.
Иако се ураган и ветрови његовог система још увек налазе више стотина километара од ватром захваћеног подручја, ветрови који распирују ватру на Великом острву и Мауију резултат су високог притиска на северу и ниског притиска на подручју где се ураган Дора сада налази..
Метеоролог Роберт Болин из Националне метеоролошке службе у Хонолулуу објаснио је што се заправо догађа.
„Ветрови нису директно од урагана Дора. Али ради се о градијентним ветровима између снажног средишта високог притиска северно од Хавајских острва, а и снажног центра ниског притиска, урагана Дора, који пролази јужно. Тропска олуја и оркански ветрови с Дором имају другачију динамику“, рекао је он.
Гувернер је тренутно је на путу, па је његова заменица Силвија Луке послала Хавајску националну гарду како би помогла погођеним заједницама.
На западној страни Мауија служба 911 тренутно не ради, а одмаралишта, посетиоци и трговачки центри немају комуникацију због срушених торњева с базним станицама. Сателитски телефони једини су поуздан начин да се ступи у контакт с неким људима, укључујући оне у хотелима, преносе светски медији.
Заменица гувернера рекла је да су шумски пожари на Мауију без преседана и додала да се држава суочава с озбиљним изазовима у борби с ватром.
„Кад имамо посла с ураганима и катастрофама након урагана, обично имамо посла с јаком кишом и поплавама. Али чињеница да имамо шумске пожаре у више подручја као индиректну последицу урагана је без преседана. То је нешто што становници Хаваја нису никад доживели“, рекла је она за Си-Ен-Ен.
Десет јавних школа на Мауију биће затворено због комбинације пожара, евакуације и несигурних услова узрокованих јаким ветровима, саопштили су надлежни.
Ватрогасне екипе на Мауију бориле су се са пожарима концентрисаним у две области: популарној туристичкој дестинацији Западни Мауи и планинском региону у унутрашњости. За сада није познато колико је зграда изгорело.
„Због јаког ветра, хеликоптери нису могли из ваздуха да гасе ватру, нити да мере прецизније величине пожара. Ватрогасци су наилазили на путеве блокиране обореним дрвећем и далеководима док су гасили пожаре у унутрашњости. Око 13.000 људи на Мауију остало је без струје“, навели су надлежни.
Ово је најгора природна катастрофа у историји Хаваја од урагана Иники, преносе медији.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала